Прочитај ми чланак

ТРАМП КРИТИКУЈЕ ОБАМУ: Време је за важније ствари од санкција Русији

0

Новоизабрани амерички председник Доналд Трампа оценио је касно синоћ да је време за "важније ствари", реагујући на одлуку администрације одлазећег председника Барака Обаме о увођењу санкција Русији због наводног мешања у председничке изборе у САД.

tramp-sad64

„Наредне недеље ћу се састати са званичницима обавештајних агенција како бих добио детаљније информације о том случају што је у интересу наше земље и нашег великог народа“, навео је Трамп у кратком саопштењу.

Трампов тим унапред обавештен 

Бела кућа је саопштила да је обавестила унапред тим изабраног председника Доналда Трампа о планираним санкцијама Русији, али да му одлазећи председник Барак Обама то није лично рекао, иако су претходног дана разговарали.

Портпарол Беле куће Ерик Шулц рекао је да су САД обавестиле једног „високог члана“ Трамповог транзиционог тима у четвртак пре него што су санкције Москви објављене.

Обама је дан раније разговарао са Трампом телефоном.

Обама је у четвртак потписао декрет о увођењу нових санкција Русији због наводног мешања у америчке председничке изборе и наложио протеривање 35 руских дипломата из руске амбасаде у Вашингтону и конзулата у Сан Француску, дајући им рок од 72 часа да са породицама напусте САД.

Америчке обавештајне службе утврдиле су раније да је циљ Русије био да помогне републиканском кандидату Доналду Трампу да победи на председничким изборима 8. новембра, што је Трамп одбацио, назвавши те тврдње „смешним“.

Руски званичници негирали су оптужбе Обамине администрације да је Москва покушала да утиче на ток и исход америчких председничких избора.

Кремљ је навео да су санкције намењене за подривање односа између две земље.

Медведев: Обама завршава свој мандат антируском агонијом

Премијер Русије Дмитриј Медведев изразио је жаљење што администрација америчког председника Барака Обаме завршава свој мандат „антируском агонијом“. 

„Тужно је што Обамина администрација, која је почињала свој живот обновом сарадње, завршава свој мандат антируском агонијом“, написао је Медведев на свом налогу на Твитеру.

Захарова: Обама понизио свој народ

Одлуком о протеривању руских дипломата амерички председник Барак Обама је понизио Сједињене Државе и амерички народ, рекла је синоћ портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Данас су Америка и амерички народ били понижени од свог сопственог председника. Овог пута шамар Вашингтону ударио је његов домаћин, до максимума повећавши број неодложних послова за долазећу администрацију „, написала је Захарова на свом профилу на Фејсбуку, преноси Тасс.

„Сутра следе званичне изјаве, контрамери и много тога“, додала је она.