Прочитај ми чланак

САД: Дипломате напустиле руске објекте пола сата пре рока

0

Njujork -- Konvoji diplomatskih vozila od kojih su neki nosili kutije napustili su dva ruska objekta uz nadzor agenata Stejt departmenta.

sad rusija

То се догодило пола сата пре рока који је истицао у подне.

Сједињене Америчке Државе су јуче као одговор на наводно мешање Русије у председничке изборе у САД увеле низ оштрих санкција Москви које укључују протеривање 35 руских дипломата и затварање два објекта.

Како је најављено, приступ тим објектима биће ускраћен свим руским званичницима од данас у подне.

Дипломате су добиле рок од 72 сата да напусте САД.

Како наводи АП, реч је о луксузним одмаралиштима у Њујорку и Мериленду у власништву Русије где дипломате деценијама играју тенис, једре и пливају.

Вашингтон тврди да су објекти коришћени за обавештајне активности.

Комплекс у Мериленду простире се на 45 хектара, а купио га је Совјетски савез 1972. године и служио је углавном за одмарање дипломата из оближњег Вашингтона.

АП је још 1992. године објавио да је овај комплекс претворен у 12 апартмана и неколико кућица са по четири стана. Укупно, ту је тада живело 40 породица.

У саставу комплекса налазе се и четири тениска терена, базен и фудбалско игралиште, а организован је и камп за руску децу током лета и Божића.

У четвртак су људи који су се представљали као службеници Стејт департмента замолили новинаре да напусте ову област, наводи АП.

Објекат на Лонг Ајленду у Њујорку купили су Совјети 1952. године.

Русији остају два одмаралишта за њене дипломате при Уједињеним нацијама на око сат од Њујорка, где је седиште УН.