Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Руски поклон Србији ће на крају најскупље коштати Хрватску

0

Након што је уговорено да наредне године војска Србије буде појачана са шест ловаца Миг 29, за чији ћемо ремонт уз постојеће летелице у нашем ваздухопловству издвојити 185 милиона евра, Загреб је одлучио да у потпуности реформише своје ваздухопловство и набави ескадрилу од најмање 12 нових ловаца, за коју ће морати да издвоји око 800 милиона долара (од 30 до 60 милиона долара по летелици, плус додатни трошкови).

lazanski-oruzje_f

Према речима аналитичара Мирослава Лазанског, када се пореде карактеристике мига 29 и шведског грипена, предност је на страни руског ловца.

– Пре свега, шведски ловац је једномоторац, а у рату сви воле више авионе с два мотора, јер су се показали много жилавијим. И технички услови за „грипена“ су врло сложени и потребно је много више времена између два лета да техничке екипе обаве све неопходне припреме. У том смислу је „миг 29“ много лакши за одржавање. Што се тиче опреме, она коју ћемо ми имати на нашим летелицама је у најмању руку једнака или боља од оне којом располаже „грипен“ – каже Лазански и додаје:

– Шведски авиони и нису баш јефтини, а тешко да ће Хрватска моћи да их добије у виду донације или нечег сличног, као што је то био случај с Русијом и ловцима које су нам поклонили. Верујем да ће ићи на ескадрилу од 16 летелица и да постоји могућност да добију четири одмах, док остале не стигну, мада о томе можемо само да нагађамо, јер посао још није уговорен.

Како преноси „Јутарњи лист”, осим шведског „грипена”, разматра се и могућност куповине јужнокорејских летелица ФА-50, што је и препорука стручног саветничког тима министра одбране, а пензионисани хрватски генерал Јосип Штимац је нагласио да би одлуку о избору типа авиона којим ће се Загреб појачати требало донети до краја 2017.

С друге стране, Лазански не верује да ће се Хрватска одлучити за јужнокорејске авионе.

– Ко се још из Европе појачава таквим ловцима? Јужнокорејска војна техника је одлична, али је сигурно да ће у том избору одлучити за „грипен” – сматра Лазански.