Прочитај ми чланак

ОПРЕЗ Фалсификују фискалне рачуне, ево како да их препознате

0

У Србији су навелико почели да фалсификују фискалне рачуне, тврде из Пореске управе.

6

Фото: Дарко Ћирков

У Србији су навелико почели да фалсификују фискалне рачуне, тврде из Пореске управе.

Лажне рачуне углавном издају продавци у малим локалним трговинским радњама и угоститељи у кафићима и ресторанима широм земље, показују подаци пореских инспектора.

Порезници кажу да овакви рачуни нмеодољиво подсећају на оне праве, а углавном се грађанима „уваљују“ као поруџбенице, предрачуни, блок-рачуни и такозвани рачуни „са ваге“.

У Пореској објашњавају да је прави фискални рачун најлакше препознати по знаку од четири оцила која су раздвојена крстом и исписана у квадрату на дну самог рачуна.

– Издавање предрачуна, који су веома слични фискалним рачунима, није спорно уколико приликом плаћања гост у ресторану добије и фискални исечак. Одштампана поруџбеница, такође, није фискални рачун, иако неодољиво личи. Фискални исечак мора имати јасне податке о самом трговцу, име обвезника, име и адресу продајног места, ПИБ, датум издавања и број фискалног рачуна. И то није све… На рачуну треба да пише износ ПДВ-а и вредност услуге, као и колико је купац пара дао, а колико му је враћено као кусур.

Како наводе порезници, лажним рачунима угоститељи и трговци покушавају да преваре грађане и износ ПДВ-а присвоје за себе.

– Трговац када не изда фискални рачун, тај новац задржава за себе, уместо да га проследи у буџет државе. Тиме он наноси штету држави, али штети и грађанима Србије, јер од тих пара треба да се зидају школе, вртићи и болнице – наглашавају порезници.

Економиста Љубодраг савић каже да је важно узимати фискалне рачуне зато што је новац од пореза новац који припада свим грађанима Србије.

– Људи треба да схвате да порез од ПДВ-а служе за плате лекара, наставника, војске, полиције… Када се узме фискални рачун, показује се и грађанска одговорност и поштују се закони. Све државе се боре против сиве економије и грађани у томе треба да помажу – сматра Савић.