Прочитај ми чланак

СРАМОТА: „Случајно“ заборавили прошлост Павелића – усташког злочинца

0

Загреб -- Новинарка Жељка Маркић подсетила је да је на данашњи дан 1959. преминуо поглавник НДХ Анте Павелић, не осврћући се на његову биографију, преноси Индекс.

ante-pavelic

Како наводи „Индекс“, портал Народ.хр има дугу историју кокетирања с усташким злочинцима, посебно у својој рубрици у којој се баве историјским догађајима и особама.

Тако су о Јури Францетићу (озлоглашеном команданту Црне легије) говорили као о библијском ратнику, а овог лета, на дан Павелићевог рођендана, новинари Жељке Маркић бавили су се искључиво његовом младошћу, занемаривши злочиначку НДХ, која је главни аспект његовог живота.

„28. децембра 1959. умро је Анте Павелић – где је покопан поглавник Независне државе Хрватске?“, стоји у наслову чланка у којем, да не знате, не бисте могли сазнати ко је био.

Уместо да подсете на главне аспекте његовог живота, а то је свакако злочиначка НДХ, по чему је и остао запамћен, у чланку пише углавном о лепотама гробља на коме је сахрањен, наводи Индекс.

„Павелић је у тренутку смрти био већ у 71. години живота. Сахрањен је на мадридском гробљу Сан Исидро. На том гробљу су још од 19. века сахрањени шпански племићи и аристократе. Гробнице су раскошне и велике и носе имена шпанских маркиза и бројних угледника, укључујући политичаре и уметнике. Чак је и Франциско Гоја једно време био сахрањен на том гробљу, али је његово тело касније премештено на друго место“, а у друштво Гоје и „бројних угледника“ стављају новинари Жељке Маркић човека који је издао Хрватску и који је крив за смрт стотина хиљада људи. О томе ни речи, подсећа Индекс.

Павелић, за портал Жељке Маркић, спада у културну рубрику.

„Гробље Сан Исидро налази се на лепом положају, свега три километра југозападно од главне мадридске краљевске палате. У близини гробља налази се и стадион клуба Атлетико Мадрид“, стоји даље у чланку на том порталу. „Да смо злобни, рекли бисмо да је реч о упутствима за читаоце“, наводи Индекс.

Можда и бизарнија ствар од чињенице што на порталу Жељке Маркић ништа није споменуто о злочиначкој каријери савезника Адолфа Хитлера јесте то што је вест о Анти Павелићу стављена у културну рубрику, закључује Индекс.