Прочитај ми чланак

Хрватска одустала од Ф-16, набавља шведске или јужнокорејске авионе

0

Шведски „грипен ЈАС 39 Ц/Д“ и јужнокорејски ФА-50 најбоље су опције за опремање Ратног ваздухопловства Хрватске новим авионима, закључак је и препорука стручног саветничког тима министра обране за ваздухопловство, преноси „Јутарњи лист“. Из трке је, барем према мишљењу стручњака, испао амерички Ф-16.

borbeni-avion-hrvatska

АФП 2016/ SABAH ARAR

„Наш је закључак да Хрватска треба да задржи борбено ваздухопловство, па препоручујемо да одлука о задржавању буде донета почетком следеће године, а да одлука о одабиру врсте авиона буде донета до краја 2017. године“, рекао је за Јутарњи лист члан стручног саветничког тима министра одбране, генерал у пензији Јосип Штимац.

borbeni-avion-hrvatska-2

Wikipedia/ Saab JAS-39

Он није желео детаљније да говори о закључцима саветничког тима, осим што је потврдио да су закључили „које то авионе Република Хрватска може да приушти и да одржава“.

Четири опције
 
Саветнички тим за ваздухопловство основао је бивши министар обране Јосип Буљевић и његов задатак је био анализирање четири необавезујуће информације о могућности опремања Ратног ваздухопловства Хрватске новим или половним авионима. Понуде су дали шведски „Сааб“ за ЈАС 39 верзија Ц/Д, Израел за половни Ф-16, Јужна Кореја за ФА-50 и Француска за „рафаел“.
 
Реч је о информативним понудама које Министарству обране даје одређене смернице у доношењу будућих одлука. Други документ је „Студија развоја способности заштите ваздушног простора Републике Хрватске вишенаменским борбеним авионом“, направљена прошле године, која је темељ за доношење одлуке о судбини борбеног ваздухопловства. При утврђивању најбољих варијанти за Ратно ваздухопловство Хрватске узете су у обзир техничке и економске опције понуде. Како „Јутарњи лист“ сазнаје, закључено је како увођење та два авиона захтева најниже оперативне трошкове коришћења, минимално улагање у инфраструктуру и најбоље економске бенефите.
 
Према доступним информацијама, Шведска нуди Хрватској ескадрилу нових авиона ЈАС 39 Ц/Д уз кредитну линију на 15 година, уз три године почека. Осим тога, ако се Хрватска одлучи за тај авион, Швеђани Ратном ваздухопловству Хрватске нуде четири авиона бесплатно на коришћење уз плаћање оперативних трошкова до увођења наручених авиона у оперативно коришћење. Службене финансијске понуде ни од једне стране нема, али према неслужбеним информацијама, „Сааб“ је спреман да дâ понуду која би годишње хрватски буџет оптеретила са око 400 милиона куна, зависно од тога које би наоружање Хрватска одабрала. Са друге стране, процењује се како би ескадрила јужнокорејских ФА-50 могла да кошта око 400 милиона долара. Из трке је, барем према мишљењу стручњаке, испао амерички Ф-16.