Прочитај ми чланак

ЗАХАРОВА: Пронађено бугарско наоружање у Алепу?! (ВИДЕО)

0

Убиство руског амбасадора у Турској Андреја Карлова је резултат дугорочне антируске пропаганде, изјавила је портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.

zaharova-tjub-650x388

Одлучна антируска пропаганда се спроводи већ довољно дуго, на различитим нивоима, што је резултирало убиством руског амбасадора – рекла је она.

Захарова је истакла његова смрт треба да лежи на савести свих оних који су учествовали у ширењу те пропаганде.

Присуство бугарског наоружања у Алепу

Говорећи о Сирији, портпаролка Министарства је навела да су пронађени трагови присуства бугарског наоружања у сиријском Алепу. Како је рекла, то говори да поједини представници Бугарске очигледно спроводе одређене неправилности када је реч о испоруци наоружања у Сирију.

– Русија још од краја деведесетих прошлог века преговара са Софијом о закључивању споразума како би се контролисао извоз наоружања те земље у друге државе, али Бугарска упорно то питање одлаже. Очигледно да одлагање тог питања задовољава поједине бугарске представнике – рекла је она на конференцији за новинаре.

Недипломатска Џонсонова изјава

Захарова је оценила и да је изјава британског секретара за спољне послове Бориса Џонсона о ослобађању Алепа недипломатска и непрофесионална.

– Ја савршено разумем да Џонсон није професионални дипломата, али не могу да схватим да то иде до тих граница – истакла је она. Нешто раније је Џонсон изјавио да то што сиријска војска контролише Алеп не значи победу, као и да Асад зависи од страних војски и руских ваздушних снага.

О сиријским преговорима у Астани

Тренутно су у току преговори како би се утврдио датум и формат сиријских преговора у Казахстану, навела је Захарова. Како је рекла, овај сусрет ни у каквом смислу неће заменити сиријске преговоре у Женеви, већ је у питању сасвим другачија платформа. Претходно су руски и турски шефови дипломатије Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу разменили мишљења око сиријских преговора у Астани, наводећи да че Москва, Анкара и Техеран интензивирати напоре по питању решавања сиријске кризе.