Прочитај ми чланак

УСПЕХ СРПСКИХ ТРЕНЕРА: Вељко и Марко залудели Американце

0

Марко Митровић, помоћник Вељка Пауновића, задовољан првом годином у америчкој фудбалској лиги и за Курир описује какво поштовање доживљавају тамо.

g

Као помоћник Вељка Пауновића на клупи омладинске селекције Србије, Марко Митровић се окитио титулом светског шампиона на Новом Зеланду, а исти тандем и на клупи Чикаго фајерса има високе амбиције, иако у првој години нису успели да обезбеде плеј-оф.

Управо о једногодишњем искуству у Америци и плановима за наредну сезону у интервјуу за Курир прича некадашњи тренер у омладинској школи Црвене звезде.

Колико се фудбал у Америци разликује од оног у Европи?

– Игра се физички јако, много се трчи, нема калкулисања и пада много голова. За нас је ово велика прилика да наставимо да се развијамо као тренери. Ово је лига пуна изазова, морате доносити много одлука ван терена и на њему, па све то чини посао веома интересантним, динамичним и свакако представља велики изазов и искуство за нас – каже Митровић.

Било је говора да ћете у 2017. сарађивати са српским зетом Бастијаном Швајнштајгером?

– Он је велико име, играч који је у фудбалу освојио све. Велики победник. Било би супер када би нам се прикључио, али нисам сигуран да ће ипак доћи у Чикаго.

МЛС лига је препуна великих звезда. Ко је на вас оставио највећи утисак?

– Виља, Ђовинко, Лампард и Пирло… Ту је и Дидје Дрогба, који игра у Монтреалу, а кад смо се састали са његовом екипом, била је ситуација у којој је судија пропустио да свира фаул над њим. Вељко је поред терена добацио да је прекршај постојао, а он му је је пришао и поздравио се с њим. Пауновића овде заиста много поштују.

Може ли ваша генерација „орлића“ да постане и шампион Европе до 21 године?

– Они имају невероватан победнички менталитет, сјајни су момци, одлични играчи који воле да играју за своју земљу. Треба ићи корак по корак, али они немају лимит. Не бих волео да се прави притисак, али верујем да ћемо далеко догурати и имати прилике да се радујемо њиховом успеху.

Прати НБА
У ЛИФТУ СА СТЕФОМ КАРИЈЕМ

Чикаго је град кошарке. Да ли сте гледали мечеве Булса у чувеном Јунајтед центру?

– Прва ствар у Чикагу је била посета дворани Чикаго Булса, где је Вељка и мене угостио Никола Миротић. Зимус смо били на припремама у Портланду, у време кад је гостовао Голден Стејт, и у лифту хотела сам срео Стефа Карија, али га нисам одмах препознао. Збунио сам се и пропустио прилику да се сликамо.