Прочитај ми чланак

ШАРОВИЋ: Анкетни одбор о Ђинђићу није формиран због Вучића

0

Премијер Србије Александар Вучић стоји иза одлуке да Народна скупштина не подржи формирање анкетног одбора који би се бавио утврђивањем политичке позадине убиства Зорана Ђинђића, тврди посланик Српске радикалне странке Немања Шаровић.

nemanja-sarovic

Шаровић је, гостујући у Новом дану телевизије Н1, рекао да формирање анкетног одбора нису подржали “они који владају Србијом”, а то је, како каже, премијер Вучић. “Зар мислите да је неко други одлучио? Па, није Александар Мартиновић устао то јутро и одлучио да тако гласа”, тврди он.

Посланик радикала сматра да је његов предлог о формирању анкетног одбора био на месту, и да је једина замерка који је чуо то да иза предлога стоје радикали. Ако је то једини проблем, зашто тај предлог није поднео неко из ДС-а, пита Шаровић.

Мотив да у овом тренутку упути такав предлог је, како каже, то што је прошло 13 и по година од атентата, а политичка позадина није расветљена. “Хтели смо да видимо да ли постоји повољна политичка клима да се то питање покрене”, објашњава он.

Шаровић каже да СРС стоји иза раније изречених ставова о Зорану Ђинђићу, попут оптужби да је убијени премијер био повезан са тзв. земунским и сурчинским криминалним кланом, али истиче да се анкетни одбор не би бавио политиком Зорана Ђинђића, већ искључиво политичком позадином његовог убиства.

Гост Новог дана тврди и да многима који се данас позивају на Ђинђића, некадашњи премијер више вреди мртав, него жив, те да су се многи од њих “најгрчевитије борили” да се не утврди политичка позадина атентата.

“Немамо везе с тим убиством, без обзира што нам је био противник, али бројни људи из Ђинђићевог окружења имају”, тврди он и поручује да ако су људи из ДС-а задовољни досадашњим темпом којим се тужилаштво и Специјални суд баве тим случајем, онда Ђинђића не треба ни да помињу.

На примедбу да народни посланици нису ти који би требало да утврђују околности атентата, Шаровић је одговорио да је Скупштина најважнија институција у земљи и да су грађани на изборима посланицима дали легитимитет и “печат стручности” да се баве тим питањима.
СНС урушава и понижава све институције

Шаровић је у Новом дану одбацио оцене које се могу чути у делу јавности да радикали нису искрена опозиција и да нису довољно оштри према режиму СНС-а.

СРС се, према његовим речима, сама изузела од остатка опозиције, јер, како каже, за разлику од других радикали никада нису могли са свима.

“Шта нас брига што они сумњају. Који би био основ удруживања СРС са њима? Верујте да бих пре престао да се бавим политиком, него што бих се ухватио са Ненадом Чанком и Сашом Радуловићем за руке и изашао на бину”, поручује он.

Однос режима према радикалима се, како тврди, најбоље види по казнама које се посланицима изричу у Скупштини, али каже да део јавности не придаје томе значај, “јер то су радикали”. “И Гордана Чомић је то радила (кажњавала), па што не би и Маја Гојковић”, констатује он.

Шаровић каже да има доста замерки на рачун СНС, почевши од раста јавног дуга који, како каже, износи више од 25 милијарди евра, преко односа према Косову где “ДС није смела да уради ни делић онога што ради СНС”, затим стања у медијима које, како каже, никада није било горе, смањења пензија за које тврди да је противуставно, до општег рушења свих институција у земљу.

“Понижавају све институције. Да ли је то Повереник или нешто друго. Војска, полиција… Било која институција”, истиче Шаровић.

Гост Новог дана истиче и да је случај троје радикала чије изручење тражи Хашки трибунал због непоштовања суда, правно завршен, јер је Виши суд у другостепеном постпуку утврдио да не постоје услови да би они били изручени Хагу. Шаровић каже да је, што се тиче правног система, тај случај завршен, и да сада остаје само простор за политичке играрије.