Прочитај ми чланак

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Карић ослобођен, у петак стиже у Београд!

0

БЕОГРАД - Тужилаштво за организовани криминал обуставило је истрагу против Богољуба Карића поводом оснивања "Мобтел-а" и омогућавања предузећима са Кипра добијање девизних кредита без гаранција Астра банке. Против Карића, који је ван Србије од 2006. године, недавно је због застарјелости обустављен и поступак у Вишем тужилаштву у Београду по оптужници из 2010. којом се теретио за злоупотребу службеног положаја, односно извлачење новца из "Мобтела".

20161227191541_405184

 

Њему и његовој породици сада ће морати да буде враћено више скупоцјених аутомобила, кућа, локала…који су привремено били запљењени током истраге и повјерени на чување Дирекцији за управљање одузетом имовином. У саопштењу Тужилаштва за организовани криминал прецизира се да је поред Карића обустављена истрага због кривичног дјела злоупотреба положаја одговорног лица и за Видомира Парежанина, Панту Урошевића, Мишу Кузмановића и Смиљу Младеновић.

Истрага је, како се подсјећа, вођена због сумње да је, у периоду од априла 1994. године до фебруара 1997. године (дјелимично за вријеме међународних санкција), током оснивања Предузећа за мобилне телекомуникације „Србија БК ПТТ доо – Мобтел“ и уношења оснивачког капитала, Карићу и предузећу БК Траде“ Инц., суоснивачу „Мобтел-а“, прибављена противправна имовинска корист у износу од 21.980.551,98. америчких долара, на име разлике између стварне и лажно приказане вриједности унијете опреме.

Истрага је започета у Окружном јавном тужилаштва у Београду 18. фебруара 2006. а касније ју је преузело Тужилаштво за организовани криминал. Након што је предузело низ радњи, Тужилаштво је 2015. године одбило као сувишне приједлоге одбране за предузимање нових доказних радњи, послије чега је суд усвојио жалбе одбране изјављене на одлуку тужилаштва и наложио испитивање већег броја свједока и прибављање бројних материјалних доказа.

По предузимању наведених радњи тужилаштво је у више наврата одбијало приједлоге одбране да се одреди ново економско-финансијско вјештачење. Међутим, крајем 2015. године, одлуком суда тужилаштву је наложено да се изврши допунско економско-финансијско вјештачење које треба да узме у обзир нове околности које су наведене у Извјештају ДОО „АЛФА ПРОФИТ“, из Москве, који је, у међувремену, доставила одбрана, а тичу се процјене вриједности трошкова које је имао страни улагач, „БК Траде“ Инц., приликом испоруке опреме. Новим вјештачењем је утврђено да је приликом уношења оснивачког капитала у „Мобтел“, односно приликом набавке и испоручивања опреме потребне за изградњу система и рад овог предузећа, суоснивач „БК Траде“ Инц. имао оправдане трошкове на име транспорта опреме из Шведске и Русије, царина, осигурања и друге нужне трошкове у наведеном износу, који нису приказани приликом фактурисања.

Из тога је како је указало тужилаштво, произишао закључак да није прибављена противправна имовинска корист. Тужилаштво је такође обуставило истрагу која је вођена против Богољуба Карића, Сретена Карића, Олге Ердељановић и против Зорана Карица, Драгомира Карића и Оливере Недељковић због кривичног дјела злоупотреба положаја одговорног лица.

Истрага је у том случају започета проширењем већ поменуте истраге због сумње да је у периоду од августа 1999. године до октобра 2000. године, Богољубу Карићу, Сретену Карићу, Зорану Карићу, Драгомиру Карићу и Оливери Недељковић злоупотребом новчаних средстава „Мобтел-а“, која су се налазила на рачуну отвореном код „Астра“ банке, прибаљена противправна имовинска корист, у износу који прелази 1.500.000 динара. Такође, да је њиховим дјеловањем истовремено омогућено једном броју предузећа са Кипра добијање девизних кредита без гаранција.

Тужилаштво је указало да се током истраге није могло доћи до документације на основу које би се утврдиле чињенице које би потврдиле основе сумње да је извршено кривично дјело, јер је утврђено да је у периоду поступка ликвидације над „Астра“ банком у просторијама запечаћеним од стране суда, у којима се налазила документација, избио пожар у коме је изгорио дио документације важан за поступак.

Поред тога, и поред више захтјева за међународну правну помоћ које је суд, током више година, слао надлежним органима на Кипру, кипарски органи нису доставили документацију коју је суд тражио, а која је била неопходна за утврђивање чињеница кључних за овај поступак. Како сазнају „Вечерње новости“, он би требало у петак да дође у Београд.