Прочитај ми чланак

„ИЗДРЖАЋУ СВЕ И ИДЕМ ДАЉЕ“ Храбра Василиса већ шест година бије животну битку

0

Када вас Василиса (13) загрли, подсети вас шта то заиста значи. Стегне јако, из срца и душе, и не пушта. Топло, како само дете уме.

a

Фото: Д. Миленковић / РАС Србија

Василиса Прекрасна, како су је назвали најмилији, најмлађе је дете у шесточланој породици Милекић, али највећи борац. Њена битка траје од рођења. Мало је пожурила да дође на овај свет, па је неколико месеци водила битку да у њему остане. Ни лекари нису веровали у то, али је она успела! Жилава и храбра од старта. Таква је Васа!

Ту, међутим, није био крај. У седмој години Василиса се суочила са новом и тешком борбом за коју нико не зна колико ће трајати. Несрећним случајем Васа је пре шест година повређена у пожару у дворишту куће. Срећом, остала је жива, али јој је 35 одсто тела захваћено опекотинама трећег степена. Има и унутрашње лезије. Највише су страдали лице, врат и груди.

– Две недеље су се борили за њу на Институту за мајку и дете. Ту је провела два месеца. Урадили су све што су могли – прича Васина мајка Мирјана.

Стицајем околности, породица Милекић упознала је људе који су им саветовали да потраже помоћ од специјализоване болнице у Америци. Имали су среће и 2011. добили позив из „Схринерс“ болнице из Тексаса.

– То је дечја болница за опекотине која ради на донаторском принципу. Они сносе трошкове операција, а ми плаћамо пут и боравак. Обавезали су се да ће водити Василису као пацијента до 18. године. Први пут смо отишли 2012. на шест месеци и били смо гости породице Лучић. Они су тада финансирали и наш боравак – прича Мирјана.

Док Мирјана прича, Васили је помно слуша. Не скида осмех с лица, али и не мирује. Шетка, задиркује сестре и брата… Врло је позитивна, а о болници у Америци прича с невероватном зрелошћу.

– Кажем себи: Дошла сам ту, одрадићу све што треба и ићи ћу даље – одлучна је Васа.

Каже да у болници има пријатеље који је разумеју боље него другари одавде.

– Свако ко тамо оде врати се с новом душом – као велика прича ова храбра девојчица.

Василиса је са мајком други пут ишла на лечење 2014. на четири месеца. Оперисали су је и 2015. и 2016. За трошкове пута свих тих година имали су помоћ племенитих људи.

Због природе повреда и удаљености болнице Мирјана и Васа у Америци морају да остају од четири до шест месеци. Због мањка пара враћају се раније, па је урађено мање операција.

Мирјана каже да врста повреда код Василисе захтева постепен и редован рад лекара. Све зависи од брзине њеног развоја, а нико не зна са сигурношћу колико ће још пута морати да се оперише.

– Василиса још нема пун покрет врата и леве стране. У 2017. има заказане три операције и неопходно је да тамо будемо најмање четири месеца – каже Мирјана, и додаје да смештај и храна за њих две, уз донацију, коштају 10 долара дневно, што је 1.200 долара за четири месеца, плус 1.500 евра за две повратне авионске карте.

Породица Милекић живи скромно у Панчеву. Једини извор прихода су иконе које израђују Васини родитељи, Мирјана и Срђан. И поред свих мука и неизвесне будућности за најмлађе дете, они се држе заједно, одлучни да истрају у борби за нормалну будућност најмлађег детета. А када неког стигне умор и мало се снужди, приђе му Василиса и чврсто га загрли.

Како да помогнете

Ако желите да помогнете Василиси, можете послати СМС на број 2552 или уплатити средства на динарски текући рачун Блиц фондације: 2750010221949709 90 или девизне рачуне 10221949724 45 – за уплате у еврима и 10221949717 66 – за уплате у доларима, Социете Генерале Србија, Београд, са обавезном назнаком „за Василису Милекић“.