Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА НА РАСПРОДАЈИ: Куће на Бановом Брду за 4.000€, порез их „продаје“

0

Осијек -- Викендице и куће у "хрватској Тоскани" продају се у бесцење. Оно што је за власнике "терет", за потенцијалне купце може бити добра прилика.

kuce-na-rasprodaji

Фото: Thinkstock

Баново Брдо, део Барање који се назива и „хрватска Тоскана“ због јужних обронака на којима се узгаја врло квалитетна винова лоза, једна је од најатрактивнијих континтиненталних дестинација у Хрватској.

Међутим, тренутна ситуација бацила је тамошње некретнине у бесцење.

Предео на 20-30 минута вожње од Осијека премрежен винским путевима и винаријама, од оне највеће, винарије Беље до много малих и средњих винара, постала је туристички врло занимљива дестинација.

Гастрономска понуда, бициклистичке стазе, близина парка природе Копачки рит и све већа угоститељска активност овај помало запуштени део Хрватске претвара полако из руралног дела земље у оно што туристички маркетинг назива „дестинацијом“.

Начин живота који је сасвим другачији пре тридесет година и данас, транзиција и емиграција, оставио је последице које су на тржишту некретнина проузроковале нека врло чудна кретања. Наиме, данас је кућа или викендица у Славонији или Барањи постала луксуз многима – и то углавном због недостатка времена, а не новца.

Они који су некретнине наследили желе да их се што пре решити. У ситуацији у којој они који су остали у Славонији раде „од јутра до мрака“, мало ко жели да их купи. Најављени порез на некретнине додатно ствара (кажу непотребни) страх.

Највећи недостатак – локација

То је на тржишту створило несразмер између цене и реалне вредности па се у околини Осијека може купити кућа у којој је, да би била усељива, потребно довести само фарбара за већ седам до осам хиљада евра. Викендице с воћњацима, виноградима и неколико хиљада квадратних метара земље продају се за сличне цене. Старије куће у које је потребно ипак мало више уложити, али с већим парцелама земље, продају се за невероватних 4.000 до 5.000 евра, пише ДW.

Ивана Баришић из Осијека продаје породичну кућу која је саграђена на њеној дедовини за 7.500 евра.

„Реч је о кући од 80 квадратних метара и винским подрумом, са преко 5.000 метара земљишта на ком се налази воћњак са јабукама, шљивама, крушкама, али и виноград. На земљи постоји и бунар, а иако је на врло мирном, тихом и осамљеном месту, зими чистач пролази прилазним путем“, каже Ивана свесна да је једини недостатак куће оно што је некад била њена највећа предност – локација.

Породица Баришић има и бакину кућу у суседним Кнежевим Виноградима, па у страху од најављеног пореза на некретнине гледају да се „реше“ вишка некретнина. Живе и раде у Осијеку, а иако је кућа на 20 минута од града, ипак немају времена да одржавају ни брину о имању у свакодневном ужурбаном животном ритму.

Не растају се лако од породичне имовине и свесни су да постоје начини да некретнина постане профитабилна, али …

„Да имамо нешто готовине коју би могли да уложимо у посао који би барем могао да покрива трошкове одржавања куће, могли би да се упустити у неки сеоски туризам, али због посла највећи је проблем недостатак времена“, каже Ивана Баришић.