Прочитај ми чланак

КИНЕЗИ СРБИЈИ ШАЉУ балистичке ракете?

0

У току завршни преговори о набавци ракетног система ФД-2000 који има домет од чак 300 километара... Кинезима је због "Железаре" веома стало да Србија и Балкан буду стабилни.

y

У току завршни преговори о набавци ракетног система ФД-2000 који има домет од чак 300 километара… Кинезима је због „Железаре“ веома стало да Србија и Балкан буду стабилни.

Српска војска, која ће ускоро бити модернизована моћним руским „миговима 29“ и тенковима Т-72 Б3, као и најмодернијим ПВО системом „бук М2“, највероватније ће од Народне Републике Кине под најповољнијим могућим условима добити и ракетни систем ФД-2000, који има домет од чак 300 километара!

Како сазнаје Информер, у току су завршни преговори са кинеским властима о набавци овог ракетног система. Наши одлично обавештени извори тврде да је Пекинг спреман да нам понуди цене које су знатно ниже од тржишних.

Према њиховим речима, Кинезима је због инвестиција у смедеревској „Железари“, али и других послова у региону јако стало да Србија и Балкан буду стабилни.

Хоће моћну Србију

Ова кинеска понуда, кажу упућени, само је део дугорочне стратегије Пекинга да развија међудржавно партнерство са Србијом.

– Пекинг процењује да је стабилност Балкана дугорочно могућа само ако је Србија јака и поштована војна сила. Зато су спремни да нам испоруче оружје које је заиста последња реч кинеске војне технике. ПВО систем ФД-2000 својевремено су хтели да купе Турци, и то пре америчких ракетних система, али су због притисака Запада одустали од набавке, што довољно говори о квалитету тог одбрамбеног система. Наравно, због добре економске сарадње и партнерских односа, Кинези нам нуде невероватно повољне услове – преноси наш саговорник.

Имају свој интерес

Кинези су заинтересовани за наше тржиште и много би им значило да купимо нешто од њиховог војног наоружања

Александар Радић, војни аналитичар

И док нико од државних званичника јуче није желео да говори о могућности набавке овог кинеског наоружања, стручњаци тврде да би Србија могла да има огромне користи од таквог аранжмана.

Војни аналитичар Александар Радић каже да су последњих неколико месеци у Србији били представници свих најзначајнијих кинеских компанија које се баве производњом наоружања.

– Тачно је да контакти постоје, али не бих то назвао преговорима. Кинези су заинтересовани за наше тржиште и много би им значило да купимо нешто од њиховог војног наоружања јер би то представљало пробој на европско тржиште на коме до сада нису били присутни – истиче Радић, додајући да не искључује могућност сарадње, али да сматра да је до коначног договора још далек пут.

Пробој на тржиште Европе

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић сматра да је за Србију веома важно да развија односе са Кином.

– Ако желимо да будемо неутрални, морамо војно ојачати, али уз „отворене прозоре“ према свима. Ако су нам Кинези заиста понудили те ракете, нису то урадили из економских мотива, већ зато што преко нас желе да промовишу своју војну технологију. Они се труде, улажу велики новац у индустрију наоружања како би једног дана могли да парирају Русима и Американцима. За њих је, зато, европско тржиште веома важно… – напомиње Јовановић.

ПВО ракетни систем ФД-2000

* домет ракета 300 километара
* максимална висина циља 30 километара
* намењен уништавању авиона, беспилотних летелица и крстарећих раке