Прочитај ми чланак

Јанковић: Бићу кандидат грађана за председника Србије

0

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је да ће се кандидовати за председника Србије када буду расписани избори, али "никако пре тога".

sasa_jankovic_2016-mc-rs

„Бићу кандидат грађана. Председник изражава државно, односно национално, а не страначко јединство, а странке своје место могу, треба и добродошле су да пронађу у општем интересу, а не обрнуто“, рекао је Јанковић за суботички портал „Маглочистач“.

Јанковић је казао да ће бити кандидат за председника, али да је за Србију још нужније да има и заштитника грађана.

„Као и до сада, радићу свој посао строго према Уставу и закону, без узмицања пред било ким. У Србији треба да постоји ред, а не неизвесност и страх“, казао је он.

Јанковић је казао да људи данас „не одлазе из Србије зато што она није чланица ЕУ, већ Србија није чланица ЕУ управо из разлога због којих они одлазе“.

„За грађане не постоји ништа горе него да Србија оваква каква јесте – разорених институција, без владавине права и социјалне правде, угушених медија, нетранспарентна и корумпирана, уђе у ЕУ. Таква би била лак залогај сваком ко би да нас искористи економски и на сваки други начин, грађани од тога не би имали ништа, а ни оне земље које би да нам помогну“, рекао је Јанковић.

По његовом мишљењу, у Србији треба да се изграде европске вредности, да закон важи за све и да буде „јачи од било чије политичке воље“, а да се фирме отварају због добрих услова пословања, а не због тајних уговора са државом.

„Тада ће из Мађарске и Хрватске људи долазити овде да живе. Треба да изградимо Европу у Србији, у Суботици, Лесковцу, Лозници… у сваком граду и селу, не само у Београду“, рекао је Јанковић.

Он је казао да уколико појединци мисле да су „ставови које износи опозициони“, они заправо имају „Устав Србије као највећег политичког противника“.

„Наша снага никада није произилазила споља, већ изнутра. И у региону стабилност не може да се заснива на личним односима лидера, нити смешној трци у наоружању, већ на људским вредностима које делимо, на правним државама, поштовању људских права, здравим економијама, задовољним људима. То су српске и европске вредности којима треба да тежимо“, казао је Јанковић.

Он је указао и да је „гушење медија по Србији“ један од националних проблема на који он указује.

„Ван националне новинарске сцене и Београда постоје хиљаде сјајних новинара и медија који нестају, а то нико не примећује. Без таквих медија, грађани остају без права на информисаност и препуштени су пропаганди“, рекао је Јанковић и поздравио рад и оснивање мањих локалних медија цивилног друштва, попут „Маглочистача“.