Прочитај ми чланак

АМЕРИКАНЦИ ПОБЕСНЕЛИ: Изетбеговић је терориста!

0

Лидер СДА, Бакир Изетбеговић, налази се под лупом америчких тајних служби због веза са челницима Муслиманског братства, сазнаје “ЕуроБлиц”.

Фото: Фонет

Фото: Фонет

Лидер СДА, Бакир Изетбеговић, налази се под лупом америчких тајних служби због веза са челницима Муслиманског братства, сазнаје “ЕуроБлиц”.

Извори нашег листа тврде да је интерес Американаца за односе бошњачког члана Председништва БиХ са водећим људима организације чије је деловање забрањено у бројним државама света нагло порасло након победе Доналда Трампа на председничким изборима.

Они истичу да су најближи сарадници новог америчког председника још у току предизборне кампање поручивали да ће Муслиманско братство бити стављено на листу терористичких организација у САД.

– Трампов саветник за спољну политику, Валид Фарес, недавно је изјавио да ће нови шеф Беле куће, као један од својих првих потеза, прогласити Муслиманско братство терористичком организацијом. У складу с тим, америчке обавештајне и безбедносне службе већ су почеле с детаљним проверама свих који су на било који начин повезани с том организацијом – истичу наши саговорници.

Да би шеф СДА могао имати озбиљних проблема с новом администрацијом водеће светске силе потврђују фотографије на којима се види како актуелни бошњачки члан Председништва БиХ поносно позира с двојицом блиских сарадника идејног творца Муслиманског братства, контроверзног египатског имама, Јусуфа ел-Карадавија, за којим су египатске власти пре неколико година расписале међународну потерницу због повезаности с тероризмом.

– Изетбеговић је почетком 2014. године у згради Председништва БиХ примио делегацију Муслиманског братства и фотографисао се с њима показујући уздигнута четири прста, што иначе представља неформални поздрав, те терористичке организације. То је изазвало велики дипломатски скандал и оштар протест Египта властима у БиХ – подсећају наши саговорници.

Стручњак за безбедност, Предраг Ћеранић, такође сматра да би Бакиру Изетбеговићу могло да се “обије о главу” дружење с ел-Карадавијем и његовим присталицама.

– Није тајна да је оснивач и идеолог Муслиманског братства раније био чест гост у Сарајеву и да је пријатељство са Бакиром Изетбеговићем јавно одржавао све док Египат за њим није расписао црвену потерницу. За Изетбеговића би реални проблем могло да представља то што је нови амерички председник више пута јавно рекао да ће Муслиманско братство приоритетно ставити на листу терористичких организација, што Изетбеговића ставља у изразито неповољан положај у будућим односима са САД – истиче Ћеранић.

Непожељна личност

Према незваничним информацијама, лидер Муслиманског братства, Јусуф ел-Карадави, већ неколико година живи у Турској, где се крије од потернице коју су за њима расписале египатске власти.

Ел-Карадави је још раније проглашен за “персону нон грата” у Великој Британији и Француској, које га сумњиче за повезаност с терористичким организацијама.