Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА: Срушио се авион руске војске на путу ка Сирији, 93 мртвих

0

Aвион руског Министарства одбране Ту-154 у коме се налазило 93 особе пао је јутрос у Црно море након полетања из Сочија према Сирији.

Нико од 93 особе које су се налазиле у авиону који се срушио у Црном мору није преживео. Извори у хитним службама саопштили су да су пронађена тела петоро погинулих. Иначе, авионом је управљао искусан пилот Роман Волков са више од три хиљаде сати лета.

Ту-154 нестао је са радара након полетања током планираног лета са аеродрома Адлера.

У авиону су се били и чланови ансамбла „Александров“ и новинари, као и осам чланова посаде. Руски војници, уметници и новинари кренули су у руску базу Хмејмим где је требало да учествују у прослави Нове године.

Руско Министарство одбране саопштило је да су, према најновијим подацима, у авиону „Ту-154“ који се јутрос срушио у Црно море недуго након полетања из Сочија према Сирији биле 93 особе и да нико није преживео.

Операцијом трагања и спасавања лично надгледа министар одбране Сергеј Шојгу. У подручје несреће додатно је упућено шест бродова Црноморске флоте, подводна пловила на даљинско управљање и 63 рониоца.

„Истрагом о узроцима пада војних летелица, укључујући и оне који превозе путнике и робу, а који припадају Министарству одбране, бави се само Министарство одбране. На аеродрому у Сочију налазе се две бригаде хитне помоћи и три психолога. 

Министар одбране Русије генерал армије Сергеј Шојгу поднео је рапорт председнику Русије Владимиру Путину о току истраге и мерама спасавања на месту несреће авиона Ту-154, саопштило је Министарство одбране.

У област у којој се срушио авион у Црном мору са аеродрома у Сочију полетео је и хеликоптер Ми-8. У приправности су хеликоптери Ка-32 у Сочију и Ми-8 у Геленџику и седам бродова који врше потрагу у Црном мору, рекао је извор у полицији.

Министарство одбране саопштило је да површина која се претражује износи 10,5 квадратних километара. У потрагу је укључено 3 000 људи, 27 бродова, 37 ронилаца, четири хеликоптера, беспилотне летелице и подводна пловила на даљинско управљање.

САУЧЕШЋЕ

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин упутио је саучешће родбини оних који су се налазили у авиону.
„Ово је страшна трагедија. Наложио сам одељењу за социјалну заштиту да пружи потребну помоћ.
И Савет Европе изразио саучешће због пада авиона Ту-154.
„Наше мисли су са породицама погинулих. Мислимо о њима у овај тужан дан за Русију“, рекао је генерални секретар СЕ Торбјорн Јагланд.

Путин изразио саучешће породицама и пријатељима погинулих. Председник Русије такође је наложио премијеру Дмитрију Медведеву да формира и предводи државну комисију за истрагу рушења Ту-154.

Узрок несреће авиона Ту-154 Министарства одбране Русије може бити или техничка грешка или грешка пилота, терористички напад је искључен, изјавио је председник Комитета за одбрану и безбедност Савета Федерације Виктор Озјоров.

Покренут је кривични поступак у вези са рушењем авиона Ту-154 у складу са чланом 351 Кривичног закона Руске Федерације ‘Непоштовање правила безбедности летења и припреме’“, изјавила је в.д. шефа прес-службе Истражног комитета Светлана Петренко.

Авион који се срушио у близини Сочија ушао је у употребу 1983. године и имао укупно 6689 сати лета, саопштило је Министарство одбране.

Последњи ремонт авиона урађен је у децембру 2014. године, а у септембру ове године прошао је планирано одржавање.

Водећи солиста ансамбла „Александров“ Вадим Ананјев потврдио је да су се сви чланови ансамбла осим три особе налазили у авиону Ту-154.

„Мени се родило дете, сада имам троје мале деце. Замолио сам руководиоца ансамбла да останем код куће. Осим тога, сутра је требало да буде наступ, па је одлучено да накнадно допутујемо солисти Валериј Гава, Борис Дјаков и ја. Остатак хора је полетео“, изјавио је Ананјев.

ruski-spasioci-07

Дан жалости

Путин објавио да ће 26. децембар бити Дан жалости.

„У Руској Федерацији проглашен је национални Дан жалости за погинулима у авиону Ту-154, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Сутра ће у Русији бити проглашен дан жалости“, рекао је он новинарима.