Прочитај ми чланак

У МАКЕДОНИЈИ 700 БИРАЧА одлучује исход избора

0

Нешто више од 700 бирача могло би данас, на поновљеним изборима у тетовском селу Теарце, да одлучи исход ванредних парламентарних избора, а до 10:00 сати гласало је нешто више од 10 одсто бирача, док гласање углавном протиче без проблема.

 

izbori-u-makediniji

На бирачко место 2011 у Теарцу, које је отворено у седам сати и биће затворено у 19 часова, до 10 сати изашло је 76 од укупно 714 регистрованих бирача, односно 10,64 одсто гласача, саопштила је Државна изборна комисија (ДИК), преноси МИА.

Изборна комисија је на 15-ак минута прекинула гласање због квара на УВ лампи, а гласање је настављено када је обезбеђена нова лампа, и од тада се одвија без проблема, каже Љупка Гугучевска, задужена за односе с јавношћу. На терену је забележено јако присуство полиције, а ка селу се упутио и конвој од десетак полицијских џипова и једно борбено возило из Скопља, наводи портал Плусинфо.мк.

Ноћ уочи гласања ухапшене су две особе због покушаја да купе гласове, јавља РТС, позивајући се на наводе македонских медија. Пред излазак на биралишта, ВМРО-ДПМНЕ има два посланика у Собрању више у односу на главне ривале – СДСМ. Наводи се да су за сада неименоване особе за 100 до 500 евра покушале да купе гласове, али непосредно после акције полиције није било јасно за коју су политичку опцију агитовали.

Како је саопштила македонска полиција, те две особе су ишле по кућама и нудиле од 100 од 500 евра за глас и узимале личне карте од особа које су пристајале да не изађу на поновљено гласање. На изборима у том селу 11. децембра гласало је 714 бирача, а ВМРО-ДПМНЕ освојио је свега четири гласа више од СДСМ-а. Лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски још је раније најавио да његова странка неће учествовати на поновљеном гласању.

Уколико опозиција у селу Теарце добије 360 гласова више од ВМРО-ДПМНЕ, обе странке имаће по 50 посланика у Собрању.