Прочитај ми чланак

ПОНОВЉЕНИ ИЗБОРИ У МАКЕДОНИЈИ: Изгубила прозападна опозиција

0

У тетовском селу Теарце поновљено је гласање на парламентарним изборима у Македонији. Странка ВМРО-ДПМНЕ прогласила је победу, док опозициони СДСМ коментарише да је победа "симболична"

izbori-u-makediniji

Представник ВМРО Антонио Милошоски навео је на друштвеним мрежама да је његова странка „одбранила вођство од око 300 гласова“.

Портпарол Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Петре Шилегов рекао је да је победа ВМРО-ДПМНЕ на тим изборима „симболична“.

„Послушаћемо поруку коју су послали бирачи из Теарцеа, која је иста као и порука осталих грађана. Имаћемо одговорну владу, која ће омогућити демократске промене у земљи и институције које ће одговорити на потребе грађана. На почетку ове мини кампање, рекао сам да је ово гласање углавном симболично и да неће утицати на то ко ће формирати владу“, рекао је Шилегов на конференцији за новинаре.

МИА наводи и да се очекује конференција за новинаре Државне изборне комисије током вечери, на којој ће бити објављени резултати поновљених избора.

Према првим незваничним информацијама, како наводи македонска телевизија Сител, гласало је 402 од укупно 714 уписаних бирача, што је за два гласа мањи одзив него пре две недеље.

Изборна комисија је на петнаестак минута прекинула гласање због квара на УВ лампи, а гласање је настављено када је обезбеђена нова лампа, и од тада се одвијало без проблема, каже Љупка Гугучевска, задужена за односе с јавношћу.

На терену је забележено јако присуство полиције, а ка селу се упутио и конвој од десетак полицијских џипова и једно борбено возило из Скопља, наводи портал Плусинфо.

Ноћ уочи гласања ухапшене су две особе због покушаја да купе гласове, наводили су раније македонски медији.

Одлуку о понављању избора на том бирачком месту донео је Управни суд, што је изазвало велико незадовољство у редовима ВМРО с обзиром на врло тесан резултат.

На изборима у том селу 11. децембра, ВМРО-ДПМНЕ освојио је свега четири гласа више од СДСМ-а.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски још је раније најавио да његова странка неће учествовати на поновљеном гласању.

У већинском албанском тетовском селу Теарце

Две особе ухапшене су у селу Теарце вече уочи поновљеног гласања у том селу, у којем је у првом кругу гласања на биралишта изашло нешто више од 700 бирача.

За сада неименоване особе су за 100 до 500 евра покушале да купе гласове, али одмах после акције полиције није било јасно за коју су политичку опцију агитовали.

Како је саопштила македонска полиција, те две особе су ишле по кућама и нудиле од 100 до 500 евра за глас и узимале личне карте од особа које су пристајале да не изађу на поновљено гласање.

На изборима у том селу, 11. децембра, гласало је 714 бирача, а ВМРО-ДПМНЕ освојио је свега четири гласа више од СДСМ-а.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски још је раније најавио да његова странка неће учествовати на поновљеном гласању.

Према прелиминарним резултатима, владајући ВМРО-ДОМНЕ има 51 посланика у Собрању, односно два више од ривалске СДСМ.

Уколико опозиција у селу Теарце добије 360 гласова више од ВМРО-ДПМНЕ, обе странке имаће по 50 посланика у Собрању.