Прочитај ми чланак

ПАД РУСКОГ АВИОНА – шта се зна о трагедији у Црном мору

0

Руски авион Ту-154 са 92 путника и чланова посаде пао је у недељу ујутру у Црно море недуго након полетања из Сочија према Сирији. Нико није преживео.

s

Руски авион Ту-154 са 92 путника и чланова посаде пао је у недељу ујутру у Црно море недуго након полетања из Сочија према Сирији. Нико није преживео.

Авион је нестао са радара у пет сати и 40 минута по московском времену недуго после полетања из Сочија.

– Руско Министарство одбране је објавило листу путника и навело да је у летелици било 64 чланова званичног војног хора руских оружаних снага „Ансамбл Александров“ који су кренули у руску базу Хмеим, где је требало да учествују у прослави Нове године, као и извршна директорка хуманитарног фонда „Поштена помоћ“ Јелисавета Глинка.Међу страдалима су и војници који су били у пратњи, представници медија и чланови посаде.
– Певач у хору руске армије Роман Валутов (29), који је раније проглашен мртвим у авионској несрећи, није се укрцао на лет ка Сирији јер му је у јулу истекао пасош. 
– Спасилачке екипе лоцирале су остатке летелице на око 1,5 километара од обале, на дубини од 50 до 70 метара.
– Потрага за црним кутијама је у току.
– Досад су пронађена тела 11 путника.
– Руско министарство за ванредне ситуације саопштило је да се током ноћи наставља операција потраге за жртвама пада авиона.
– 3.000 људи, укључујући 109 ронилаца из свих крајева Русије, раде са 32 брода и неколико хеликоптера на потрази за жртвама и остацима летелице. У потрази учествују и беспилотне летелице и подморнице, такође, помажу у потрази. Активирана су и снажна осветљења како потрага не би била прекинута.
– Заменик министра одбране Николај Панков је изјавио да ће идентификација тела погинулих бити обављена у Москви. Он је додао да ће у јутарњим сатима у Москву слетети први авион са телима погинулих.
– Руски истражни комитет разматра различите теорије о томе шта је могло да доведе до пада авиона, а једна од њих је да би то могао да буде терористички напад, преноси Тас. То је потврдио руски министар саобраћаја Максим Соколов, који је и вођа владине комисије за истраживање несреће. „Комитет истражује различите теорије. Наравно, разматра читав спектар и сваки могући разлог који би могао да доведе до несреће. Још је рано да говоримо о терористичком нападу“, рекао је Соколов.
– Авион „Ту-154“ који се срушио у Црно море са 92 путника и чланова посаде, био је технички у исправном стању пре полетања, изјавио је начелник службе за безбедност ваздушног саобраћаја оружаних снага Русије Сергеј Бајнетов.
– Авионом Ту-154 Министарства одбране Русије управљао је искусни пилот Роман Александрович Волков. Роман Волков је пилот прве класе са око 3.500 сати лета.
– Министар одбране Сергеј Шојгу сваког сата слуша рапорте руководиоца војних управа о току операције потраге и спасавања и доноси неопходна решења.
– На аеродромима „Чкаловски“, „Адлер“и у луци „Сочи“ успостављене су и раде оперативне групе на организиацији и координацији спасилачке акције као и на довожењу рођака на место катастрофе.
– Породице страдалих дочекују екипе Хитне помоћи и психолози како би им пружили подршку.
– Руски председник Владимир Путин изјавио је раније да ће узроци пада авиона руског Министарства одбране бити детаљно истражени и породице жртава ће добити неопходну помоћ.
– У Русији је понедељак, због авионске несреће, проглашен Даном жалости.