Прочитај ми чланак

НАКОН ВЕЛИКЕ ТРАГЕДИЈЕ Москва место шока, туге и бола; народ испред „Александрова”

0

Шок, туга и неверица завладали су у Москви након вести да се авион руског Министарства одбране Ту-154 са 92 путника и члана посаде срушио у Црно море. Нико није преживео. У несрећи су страдала и 64 члана легендарног ансамбла Руске армије „Александров“.

rusi-tuguju-9

Авион је летео у Сирију, у руску базу Хмејмим, где је требало да руски уметници одрже новогодишњи концерт и подигну борбени дух руских војника, који се тамо, заједно са сиријском армијом, боре против тероризма. У авиону су се налазили скоро сви чланови хора, осим троје солиста. Водећи солиста ансамбла Вадим Анањев или „мистер Каљинка“, како га још зову, остао је у Москви пошто је по трећи пут постао отац. Он је руским медијима рекао да су у Москви остале и његове колеге Валериј Гава и Борис Дјаков, а да су „сви остали из хора полетели за Сирију“.

Сигурну смрт је чудом избегао и члан ансамбла Роман Валутов — његов пасош је истекао још у јулу, па није могао да се укрца у авион. Његово име је првобитно било на списку погинулих, али је касније уклоњено. Међу страдалима су уметници Ралина Гиљманова и њен вереник Михаил. Прошле године су се верили, а требало је да се ускоро венчају.

Испред седишта ансамбла „Александрова“ у Москви данас је мук. То је зграда руског Министарства одбране, у ком је ансамбл редовно одржавао пробе. Занемели од бола и туге — рођаци, пријатељи, житељи Москве су током целог дана у тишини полагали цвеће и палили свеће. Углавном црвене каранфиле и руже. Тишину разбија тек понеки јецај или „тежак“ уздах који се отме из груди. Понеко прозбори и по коју реч, тек да подели тугу или успомену на страдале пријатеље.

Уз зидове зграде наслоњена је фотографија ансамбла и портрет уметничког руководиоца и диригента — Валерија Халилова. Неко је оставио и симболични дечији цртеж — „тупољев 154“ у бојама руске заставе, како лети изнад Црног мора. У углу је доцртана и црна лента. Испред зграде су током целог дана биле десетине новинарских екипа, и неколико кола хитне помоћи и полиције. У зграду се није могло ући. Унутра су били представници Министарства одбране, ансамбла и чланови најуже породице страдалих, којима су лекари пружали медицинску и психолошку помоћ.

Седиште ансамбла посетио је и митрополит Иларион, пријатељ Халилова, који је прочитао молитву и положио корпу цвећа. Међу онима који су дошли да одају почаст страдалима били су и бројни политичари и многе руске звезде и уметници. Иља Резник, текстописац и народни уметник Русије и Украјине, коментаришући трагедију није могао да сакрије сузе. Међу погинулима, каже, било је много његових пријатеља.

 „Изгубили смо их и то је страшно… Ово је велика трагедија и велики губитак не само за Русију, већ за цео свет. Ансамбл је настао 1928. године, стекао је светску славу и љубав бројне публике широм света. Погинули су велики уметници и погинуо је мој друг — Валериј Михајлович Халилов, који је недавно дошао у овај ансамбл. Сјајан музичар и уметник, имао је велике планове за будућност, хтео је много тога да уради за ансамбл… Ми сви жалимо, и саосећамо се са породицама страдалих. Нека им Бог да снагу да издрже све ово“, рекао је Резник.

Лариса Грица, која пева у једном црквеном хору у Москви, од својих пријатеља и колега опростила се песмом и молитвом. Држећи букет црвених ружа, дуго је гледала у фотографију „александроваца“ и тихо је певушила.

„Моја душа, и душа свих нас данас плаче. Сливају се сузе и нестају. Отишли су велики људи и велики уметници, међу којима је било и много младих, талентованих људи. Многи од њих су, осим у ансамблу ’Александрова‘, певали и у московским храмовима. Били су верујући и ето, отишли су на дан Светог Спиридона, великог православног свеца“, рекла је.

ansambl-aleksandrov7

Ансамбл „Александрова“ сматра се симболом и поносом руске културе. Подизање борбеног духа руским војницима био им је један од главних задатака. Са тим задатком кренули су и пут Сирије, али је судбина за њих имала другачије планове. Сада певају са анђелима.