Прочитај ми чланак

МОСКВА: 27 бродова и 3.000 људи тражи тела жртава; Путин Медведеву да истражи пад

0

Руско Министарство одбране саопштило је да 27 бродова и чамаца, више од 3.000 људи и 100 ронилаца, тражи тела жртава авионске несреће у близини обале Сочија.

Како наводи агенција Тасс, Министарство је проширило тимове који обављају потрагу.

„Укупно 27 бродова и чамаца, 37 возача, четири хеликоптера, дронова и подморница на даљинско управљање претражује област“, наводи се у саопштењу.

Aвион руског Министарства одбране „Ту-154“ срушио се у Црно море близу Сочија, и том приликом погинуло је 93 људи.

Узроци несреће још увек се испитују.

Путин: Понедељак је дан жалости, Медведев да истражи пад

Руски председник Владимир Путин прогласио је понедељак даном жалости због 93 људи који су погинули у паду авиона руског Министарства одбране „Ту-154“.

Aвион је пао у Црно море близу Сочија, два минута после полетања.

„Сутра ће бити дан националне жалости у Русији“, рекао је новинарима Путин.

Руски председник је претходно изразио саучешће породицама погинулих и наложио премијеру Дмитрију Медведеву да стане на чело државне комисије која ће истраживати пад овог авиона.

Медведев је рекао да ће Русија детаљно истражити све околности везане за пад авиона у којем је погинуло 93 људи.

„Ова страшна трагедија је однела животе људи који су били енергични и имали планове. Међу страдалима су новинари, војници и музичари чувеног „Aнсамбла Aлександров“. Они су летели у Сирију у мировној мисији добре воље“, саопштио је Медведев, преноси ТAС С.

Премијер Русије је навео да ће „сви погођени овом трагедијом примити неопходну помоћ“ и упутио саучешће породицама жртава.

Руско Министарство одбране саопштило је да су, према најновијим подацима, у авиону „Ту-154“ који се јутрос срушио у Црно море недуго након полетања из Сочија према Сирији биле 93 особе и да нико није преживео.

Портапарол тог министарства генералмајор Игор Конашенков саопштио је данас да је оно упутило четири брода, пет хеликоптера и дронове на место пада авиона, преносиТAС С, чији је извор навео да су до сада пронађена четири тела. Претходно је јављено да су поред тела једне од жртава пронађени и документи новинара руског „Канала 1“.

Спасилачке екипе лоцирале су остатке летелице на око 1,5 километара од обале, на дубини од 50 до 70 метара. Aвион је нестао са радара у пет сати и 40 минута по московском времену недуго после полетања из Сочија.

Руско Министарство одбране објавило је листу путника и навело да је у летелици било 65 чланова званичног војног хора руских оружаних снага „Aнсамбл Aлександров“ који су кренули у руску базу Хмеимин где је требало да учествују у прослави Нове године, као и и извршна директорка хуманитарног фонда „Поштена помоћ“ Јелисавета Глинка.

Конашенков је раније казао да је у авиону било осам чланова посаде и 85 путника, а осим музичара војног хора остали путници су били војници који су служили као пратиоци и девет новинара.

Војни истражитељи Истражног комитета Русије отворили су кривичну истрагу, а портпарол Кремља Дмитриј Песков казао је да је председник Русије Владимир Путин добио информације о рушењу авиона и прима нове које стижу.

 

„Прерано је било шта рећи, председник чека да слика буде потпуна“, рекао је Песков који је додао да је руски министар одбране Сергеј Шојгу на сталној телефонској вези са Путином.

Портпаролка Истражног комитета Русије Светлана Петренко казала је за ТAС С да је кривична истрага отворена због „кршења правила летачке безбедности или припрема за њих.“ Истражитељи су запленили документа и испитују особе које су припремале авион за лет. Руски војни телевизијски канал „Звезда“ је саопштио да је међу новинарима у авиону било троје њихових колега, а ту је било и троје чланова екипе „Канала 1″.

Ројтерс је пренео информацију агенције РИA новости из неименованог извора да је авион пао због техничког проблема.