Прочитај ми чланак

Мартиновић о хомосексуалцима; Гојковић: Не могу, Ана је ту

0

Београд -- Скупштинска расправа о избору чланова Одбора Агенције за борбу против корупције имала је и део у којем се причало о хомосексуалности.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Посланица ЛСВ Маринике Тепић апеловала је да посланици не гласају за избор Данице Маринковић за чланицу Одбора, а шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић навео је да је то само зато Маринковићева удата, што има децу и што је то наведено у њеној биографији.

Затим је читао наводе из уџбеника који су, како је навео, промовисали Бојан Пајтић (ДС) и Мариника Тепић (ЛСВ) осврћући се на дефиниције и изводе истраживања о хомосексуалности.

Посланици су на то негодовали, а председница Скупштине Маја Гојковић је посланику владајуће странке добацила да је на седници и Ана (Брнабић) због чега не сме да му дозволи да тако прича.

Министарка Брнабић у петак је у Скупштини присуствовала расправи о сету предлога закона. На констатацију Тепићеве да је Мартиновић управо тиме увредио и министарку, Гојковићева је посланици искључила микрофон и одредила паузу.

“Да се вратимо на то зашто некоме смета што је неко у биографији навео да је удат или ожењен или да има децу. У овом фамозном уџбенику који су промовисали госпођа Мариника и господин Пајтић, на страни 107, каже се ‘планирање породице у ужем смислу – право људи да имају жељени број деце, а у загради, не више од четири’. Немојте да имате више од четворо деце. Каже овако, ‘дуготрајним истраживањима и проучавањима дошло се до закључка да је хомосексуалност нормална и позитивна варијација људске сексуалности’, страна 105. ‘Нема доказа да родитељи утичу на сексуалну орјентацију деце јер има примера и хомо и хетеросексуалне деце из и хомо и хетеросексуалнихи бракова’, страна 105. На питање од када настаје хомосексуалност…”, рекао је Мартиновић, на шта га је Гојковићева прекинула.

“Посланиче, разумели смо”.

“Само да завршим госпођо Гојковић”.

“Молим вас”, рекла је Гојковићева, док је опозиција негодовала.

“Имам обавезу. Само нека вичу. Ја имам обавезу да узмем у заштиту жену којој је највећи грех то што је истраживала злочин у Клечкој, злочин у Рачку и то што је имала храбрости да у својој биографији наведе да је удата и да има два сина. Сада ми дозволите да образложим мотивацију људи који мисле да је ово највећих грех Данице Максимовић”.

“Посланиче, молим вас само да нам не читате делове из уџбеника”, рекла је Маја Гојковић на шта је Мартиновић одговорио: “Морам, цитирање је дозвољено”

“Инсистирате? Посланиче? Ја не могу то да дозволим, посланиче разумели смо вас”, рекла је Маја Гојковић на шта је тихо додала:

“Не могу, Ана је ту, не могу због Ане да дозволим. Да ли ме је разумео.”

“Ја водим седницу, не могу да дозволим да читате делове из уџбеника, ако желите да… Молим вас”, рекла је након тога Мартиновићу.

“Само да подсетим господу која је је нервозна која вришти, тадашњи председник покрајинске владе Бојан Пајтић и Мариника Тепић су промовисали овај уџбеник. Немојте да имате више од четворо деце, највећих грех Данице је што је удата и има четворо деце. Треба да вас је срамота”, рекао је Мартиновић након чега је добио аплауз својих посланика.

Посланица ЛСВ Мариника Тепић је у реплици навела:

“Ако ви нисте свесни да се сви рађамо као сексуална бића са слободним правом да бирамо да ли ћемо се репродуковати или не, то је питање нашег избора и ја вам ту помоћи не могу. Ако то до сада нисте схватили никада нећете. Својим наступом и увредама мене нисте увредили, тоје моја борба и ја ћу наставити и нећу одустајати, али сте увредили Владу Републике Србије и министарку Брнабић која седи овде и…”

Маја Гојковић јој је ту искључила микрофон.

“Оставите министарку на миру и немојте се лично обраћати. Мени се обраћајте, а министарку оставите на миру. У вашим репликама министарку оставите на миру”, рекла је Гојковићева.

Ту је одређена пауза од пет минута.