Прочитај ми чланак

Турци масовно купују српске куће, цена 3.000 ЕУР

0

Све више странаца одлучује се да купи куће у српским селима. Чиста природа и повољне цене неки су од разлога за то.

Фото: Thinkstock, илустрација

Фото: Thinkstock, илустрација

У селима око Пирота куће је већ купило неколико породица из Турске.

У Срећковцу код Пирота живи стотинак људи. Њима ће се ускоро придружити још неколико њих који долазе из Турске.

Злата Златановић продала је своју стару кућу једној турској породици.

“Пре тога су купили једну горе код цркве, па су, ваљада, чули од њих. Не треба ми, зашто да стоји и пропада, боље да продам”, каже Злата.

Она је додала да су Турци купују куће због одмора, лети да дођу и зими кад имају времена.

Мештани Срећковца немају ништа против нових комшија странаца.

“Село је изумрло, нека људи купују, нека долазе, да има жива душа”, каже Иван Тошић.

“Пошто је село скоро празно, можда је логично да долазе са стране”, сматра Драгољуб Ристић.

“Aко већ неко намерава да борави у нашој средини, нормално је да ћемо и ми имати неке користи”, истиче Светко Јонић, председник МЗ Срећковац.

У пиротском крају кућа са окућницом може да се купи већ по цени од три хиљаде евра. Повољне цене, уређена инфраструктура, близина аутопута , неки су од разлога што странци одлучују да овде купе кућу.

Породице из Туске у пиротски крај доводи и живописна и чиста природа, али многи овде виде и могућности за посао.

Бугарка Биљана Михајлова пре четири године дошла је са супругом у Пирот. Допало им се овде, остали су да живе, отворили фирму, а својим пријатељима из Турске пренели добре утиске.

“Много им се свиђа овде, ваздух, људи, природна храна. Једни пријатељи размишљају да овде развију посао, а још неколико их је заинтересовано за еко бизнис”, каже Биљана Михајлова, приватна предузетница

“Конкретно смо имали прошле недеље разговор са једним власником компаније из Бурсе који је заинтересован за отварање фабрике каљеног стакла. Једна породица је већ отворила компанију у Пироту, ради ентеријер и екстеријер од дрвета”, рекао је Милан Петровић, помоћник градоначелника Пирота.

Повољни услови за посао у слободној зони Пирот с једне, чист планински ваздух у околним селима с друге стране, довољни су разлози да у овом крају очекују још странаца.

И док чекају нове комшије, а можда и потенцијалне инвеститоре, у Срећковцу се надају да ће им се посрећити да село, за почетак, бар заживи.