Прочитај ми чланак

ЈЕДИНИ НА СВЕТУ Путин пред хиљаду новинара-одговараo на њихова питања (ПРЕВОД)

0

Председник Русије Владимир Путин окупио је данас хиљаду и по новинара на великој традиционалној децембарској прес-конференцији.

За шефа руске државе ово је дванаеста по реду. Први пут се десило да је Путин одложио догађај за 24 часа: јуче је одржана комеморација руском амбасадору убијеном у Турској. 

Очекује се да ће ове године главне теме велике Путинове конференције за новинаре бити економија, социјална сфера, ситуација у Сирији и на Блиском истоку, борба против међународног тероризма, руско-амерички односи и регулисање ситуације у Украјини.

Такође, очекује се да ће медије посебно интересовати Путинов коментар на резултате америчких избора.

ПОЧЕЛА КОНФЕРЕНЦИЈА

10:07 Пад БДП у Русији у 2016. години износио је 0,5-0,6 одсто „БДП земље прошле године је пао за 3,7 одсто. Ове године је исто било мањи пад. Највероватније ће ове године бити смањен 0,5-0,6 одсто“, рекао је Путин. Раст пољопривредне производње је износио 4 одсто.

10:14 „Оно што нас радује је смањење отока капитала“, рекао је Путин. Оток капитала у 2014. години је износио 500 милијарди долара, прошле године 57 милијарди долара, а ове 16-17 милијарди долара, узимајући у обзир исплате кредита.

10:18 Путин: Очување владиних резерви и златно-девизних резерви Централне банке је добар механизам безбедности за привреду Русије.

10:23 Путин: Извоз ИТ-технологија до пре неколико година износио практично нула, док Русија сада извози производе у вредности од 7 милијарди долара.

10:30 Путин се залаже за развој мреже малих регионалних банакa.

10:33 Путин: Русија ће пратити ток истраге убиства руског амбасадора Андреја Карлова у Анкари Путин: Пратим све велике случајеве, па и истрагу убиства Бориса Немцова.

10:36 Путин: Руски буџет је састављен на основу прогнозе цене нафте од 40 долара „Полазимо од конзервативних постулата по питању буџета – од 40 долара за барел нафте“, нагласио је шеф руске државе. По његовим речима, део расхода ће се смањити са 15,8-16,01 трилиона рубаља.

10:39 Путин: Нисам разговарао с Алексејем Уљукајевим пред његово привођење. Било је довољно материјала које је доставила истрага да бих га сменио.

10:41 Путин о томе шта чека одбрамбену грану привреде. „Прошле године смо трошили 2,7 одсто БДП на одбрану, ове године ће то бити 4,7 одсто, следеће 3,3, даље 2,7 одсто. «То се неће одразити на планове јачања одбрамбене спобостности“, рекао је Путин и додао да су ове године отплаћени дугови одбрамбеним предузећима.

10:43 Путин: ми продајемо део пакета акција државних предузећа, не зато што нам фали новац за конкретне буџетске расходе, већ због побољшања структуре економије.

10:45 Путин: Русија је јача од сваког агресора „Није тајна обавили смо велики рад на модернизацији нуклеарног потенцијала Русије, то се тиче и ракета стратешке намене базираних на копну, атомних подморница са новим типовима ракета, носача ракета на авионима и ударних система. Делујемо строго у складу са свим споразумима, нагласио је Путин.

10:48 Путин: Што се тиче Трампа, он је и раније говорио о јачању нуклеарне одбране САД, али више изненађује садашња администрација која је почела да доказују да имају најмоћније Оружане снаге. То нико не оспорава.

10:49 Путин верује да је могућа нормализација односа са Украјином „Верујем да ће пре или касније доћи до нормализације односа са Украјином“, рекао је Путин.

10:50 Питање са Крима: како се, по вашем мишљењу развија Крим и како назвати мост – Кримски или Керченски?

Путин: „Ја сам смислио да се мост гради, а ви треба да смислите како да се назове“.

10:58 Путин на питање о наводном мешању Русије у америчке изборе

„Знамо да је Демократска партија изгубила не само председничке изборе него и за Сенат, Конгрес, да ли је и то моје дело? Све то говори да актуелна администрација има проблеме, да постоји раскорак у схватању шта је добро а шта лоше између елита и народне масе“, рекао је Путин.

11:00 „То што су Републиканци у САД наклоњени руском председнику, видим знаке да се код њих поклапају представе о структури света, о вредностима, са нама. То је добра претпоставка за стварање добрих односа“, изјавио је Путин.

11:03 „У Русији нема нити је било програма подршке допингу“, одговорио је Путин на питање о допинг скандалу и о томе да ли у њему постоји политичка компонента.

Делатност Међународне антидопинг агенција ВАДА треба да буде транспарентна и јасна, рекао је руски председник. Спорт треба очистити од сваке политике. Он треба да обједињује људе, не да их раздваја, додао је он.

11:05 Путин о замени извоза „Сигурно ћемо победити. Проблема (са заменом увоза) увек има и увек ће бити. Али ми ћемо сигурно победити. Куповина из извоза у нашој индустрији је смањена за 10 процентних поена, то је озбиљно“, додао је руски лидер.

11:06 Руски председник Владимир Путин верује да би ускоро извоз Русије у цивилним областима, укључујући и ИТ, могао да достигне извоз оружја.

11:07 Путин: немамо намеру да изолујемо нашу економију .

11:25 Путин о хакерским нападима: Нико не зна који хакери су извели сајбер нападе у САД „Губитници увек траже оправдање“, рекао је Путин. Он је додао да није ствар у томе ко стоји иза хакерских напада, већ у томе што су хакери показали људима истину. „Хакери су показали манипулацију јавним мњењем демократске партије, након чека је руководилац националноиг комитета демократске партије поднео оставку. Значи откривена информација је истинита“, додао је он.

11:32 Путин: напредовали смо у усавршавању наших система нуклеаре тријаде, укључујући начине на које се може савладати ПРО.

11:33 Руски председник Владимир Путин је изјавио да је Русија принуђена да одговори на америчку противракетну одбрану и да то ради ефикасно.

11:37 Питање о замрзнутом конфликту у Украјини: где је излаз из ћорсокака? Још једно питање украјинског новинара, који каже Путину: чак и кад ви одете у пензију, Руси ће за Украјинце остати окупатори. Путин одговара: „Најважније је да у Донбасу Украјинце не сматрају окупаторима“.

11:42 Путин подржава увођење безвизног режима ЕУ за Украјинце и спреман да размисли о амнестији ухапшених украјинских лица.

© REUTERS/ Sergei Karpukhin

© REUTERS/ Sergei Karpukhin

11:44 Путин: Убиство руског амбасадора у Анкари – напад на Русију и руско-турске односе

11:46 Сада мењам мишљење да је турско руководство дало налог за обарање руског Су-24 у Сирији, рекао је Путин. „Био сам скептичан према речима да је наш авион био оборен без дозволе турског руског руководства, али сада, након убиства амбасадора, почињем да верујем да је све могуће“, додао је он.

11:51 Путин о улози Русије у ослобађању Алепа „,Без нашег учешћа би то било једноставно немогуће“, изјавио је Путин. Он је нагласио улогу сарадње са Турском и Ираном „На хиљаде је било евакуисано… То је највећа међународна хуманитарна акција“, навео је председник. „То се не би могло десити без активног рада турског, иранског и руског руководства. И, наравно, напора сиријских власти“, рекао је Путин.

11:53  Путин: Спремни смо да разговарао о Сирији са свима Шеф руске државе је нагласио важност акција Саудијске Арабије, Јордана, САД и Египта у Сирији.

11:57 Путин: Русији треба јака Европа

Путин је навео да Европљани треба сами да реше несугласице по питањима, као што је миграциона криза. По његовим речима, Русија ће тежити развоју односа са Европом као јединственим партнером, али је спремна да развија везе и са сваком земљом посебно.

12:03 Путин: Свим земљама Евроазијске економске уније одговара то што радимо у плану интеграција у том простору. У целини, обим продаје на тржиштима земаља Уније се повећава.

12:12 Путин очекује раст цена нафте Русија ће и даље сарађивати са ОПЕК-ом. Сматрам да је таква сарадња корисна за све, рекао је руски председник. Смањење производње нафте неће утицати на економију Русије, додао је он.

12:22 Путин се заложио за националну рејтинг агенцију Руски председник је изјавио да је против прекида сарадње са међународним рејтинг агенцијама, јер би то негативно утицало на стране инвестиције.

12:25 Путин: Америка има архаичан изборни систем „Партија која се назива демократском, заборавила је значај свог назива“, навео је шеф руске државе. Он је изразио наду да ће америчко друштво да извуче закључке.

12:33 Путин: Акције Европе стварају енергетске проблеме за Калињинград.

12:39 Путин: „Тероризам“ и „ислам“ не треба без потребе помињати у истој реченици

12:40 Путин: Природни ресурси припадају читавој земљи.

12:47 Путин: Курдске јединице се ефикасно боре против тероризма Што се тиче независности и суверенитета, по Путиновом мишљењу, Курди треба да се понашају у оквиру међународног права. „Немамо намеру да се мешамо у послове Ирака“, изјавио је руски председник.

13:04 Путин: Русија ће са задовољством укинути сакције, ако ЕУ уради то исто „Ми нисмо били иницијатори погоршања руско-европских односа. Ми нисмо уводили никакве санкције“, нагласио је Путин. „Не осећамо се кривим за то што се десило“, рекао је он.

13:08 Путин позива на обједињавање у борби против тероризма.

13:10 На питање о учешћу на следећим председничким изборима: „Гледаћу шта се дешава у земљи и свету са те полазне тачке ће бити донета одлука о мом учешћу или неучешћу на изборима за следећег председника РФ“.

h

© Sputnik/ Алексей Дружинин

13:26 Путин: Односи између Русије и Кине су више од стратешког партнерства

13:28 На питање да ли политичке елите упућују изазов Путину, као и о стању правосуђа, Путин каже да се наставља рад на хуманизацији законодавства. Међутим, треба разумети да је Русија велика земља, много је мишљења и у свему треба да постоји мера, рекао је Путин и подсетио да је обећао да ће подржавати патриотске покрете, али да се не ради о „ура-патриотама“.

13:44 Путин: Визе за Европу су анархизам, треба обезбедити слободно кретање грађанима свих европских држава

13:46 Путин: На првом састанку са Трампом ће разговарати о нормализацији односа две државе Путин сматра да Трамп прво треба да формира тим и подсетио на ранију изјаву новоизабраног америчког председника да сарадња са Москвом не може бити гора. Руски лидер се слаже са том констатацијом.

13:51 Путин о љубави: Ако одужимо конференцију, наша љубав ће ускоро прећи у мржњу

13:54 Владимир Путин је честитао гледаоцима Нову годину и завршио конфернцију