Прочитај ми чланак

СРБИЈА БЕЗ СРБА: Све више младих бежи у иностранство

0

НОВИ САД - У последњих неколико година још више се повећао ионако велики број исељавања младих из Србије, земље која је већ две деценије прва у региону и друга у свету по исељавању младих и образованих људи, пише данас Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

aerodrom-putovanje-jpg_660x330

Фото: Freeimages.com

НОВИ САД – У последњих неколико година још више се повећао ионако велики број исељавања младих из Србије, земље која је већ две деценије прва у региону и друга у свету по исељавању младих и образованих људи, пише данас Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

У периоду од 2007. до 2014. године из Србије се иселило око 300.000 људи, при чему је, како показују истраживања, број оних који су отишли 2014. чак два пута већи од броја оних који су се одлучили да Србију напусте 2007, наводи ВОИЦЕ (www.voice.org.rs).

Просечан годишњи број емиграната из Србије у развијене државе у периоду од 2004. до 2013. године износио је 26.000 годишње, да би 2014. тај број достигао рекордних 58.000. Није доступан податак колико се људи вратило у Србију, као што је недоступан податак и колико је људи напустило Србију, а да није ушло у међународне статистике, пише ВОИЦЕ.

Владимир Гречић са Института за међународну политику и привреду из Београда рекао је да масовни одлазак младих, пре свега талената, представља знак да држава не поседује одговарајућу стратегију развоја сопствене привреде и друштва или, ако је и поседује, да се таква стратегија не примењује.

„Одлазак младе високообразоване и високостручне радне снаге смањује способност земље да се развије. Утолико више уколико не предузима одговарајуће мере које ће допринети јачању капацитета државе за задржавање талената и капацитета за привлачење талената из иностранства, пре свега из дијаспоре. У случају Србије, ови капацитети су тако скромни да се на краћи рок не очекује битно смањење емиграционих склоности“, објаснио је Гречић.

Управо су незапосленост и несигурност, према истраживању фондације Фридрих Еберт, главни разлози због којих чак 70 одсто младих „сања“ да оде из Србије.

ВОИЦЕ је навео да, упркос упорним покушајима, није успео да добије тражене податке од Министарства за спорт и омладину нити одговарајућег саговорника за ту тематику.