Прочитај ми чланак

Швајцарска: Чоколинда, ех, та хрватска опсесија Србијом…

0

"Цирихер цајтунг" пише о "ситничавој политици Загреба према комшијама", критикујући аферу са српским чоколадицама у коју је уплетена хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

kolinda

Швајцарци цинично наводе да Китаровићева има нови надимак – „Чоколинда“, пошто је на 25. годишњицу бомбардовања Дубровника у вртићу поделила своје потписане фотографије и чоколаде.

Уследиле су затим критике због тога што су чоколадице из Србије, па се Китаровићева одмах извинила и изразила жаљење што није поделила хрватске чоколаде.

„Ноје Цирихер цајтунг“ описује Хрватску као чланицу Европске уније која је још „почетник“ и која није спремна да буде лидер земаља регије при приступним преговорима са ЕУ.

У прилог томе наводе и блокаду Србије у поглављу 22 прошлог лета и у поглављу 26 сада, што је, према Швајцарцима, искоришћавање права вета не би ли Загреб решио проблеме које има са Београдом.

Швајцарски лист тврди да Хрватска за овакве ставове нема подршку у ЕУ, те да се званични Загреб у односима са БиХ „више поставља као директор школе“, него као европски ментор.

Лист наводи да је за Хрватску Србија и даље опсесија, мада Загреб покушава да се одвоји од Балкана и заборави на њега.

Као пример наводи да се серије и филмови из Србије и БиХ једва појављују на хрватским телевизијама, док у тим земљама има далеко више хрватског играног програма.

Швајцарски медији сматрају да би било добро позабавити се проблемима попут корупције и спорог правосуђа или, пак, лоше инфраструктуре, при чему наводе несхватљив пример осмочасовног путовања на релацији од 400 километара, који деле Загреб од Београда.