Прочитај ми чланак

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Србин умешан у терористички напад на Берлин

0
Танјуг

Танјуг

Тунишанин Анис А., осумњичени за напад на божићном вашару у Берлину, живео је једно време код Немца српског порекла Бобана С., који је прошлог месеца ухапшен због врбовања за Исламску државу. У току је акција претраге на простору места Емерих на Рајни у покрајини Северна Рајна-Вестфалија.

Бобан С. је ухапшен са „бројем 1“ Исламске државе у Немачкој Абуом Валаом, а њему се пребацује да је у Дортмунду врбовао људе за радикални ислам и да је подржавао Исламску државу.

Немачке безбедносне власти процењују да се у тој земљи налази 549 исламиста који су потенцијално опасни.

Министарство унутрашњих послова је још у новембру саопштило да у Немачкој има око 530 особа за које полиција сматра да су спремни да изврше терористички акт.

Он је био задужен да нови регрути Исламске државе уче арапски језик и исламске норме.

Немачка полиција је дуго надзирала Бобана С., те су 10. августа претресли његов стан.

Медији преносе да Бобан С. има немачки и српски пасош, а наводи се да је ухапшен 8. новембра, у склопу веће акције против припадника Исламске државе у Немачкој.

Савезна криминалистичка служба Немачке, по налогу тужилаштва, и уз подршку покрајинских полиција спроводи интензивну потрагу за Тунишанином Анисом Амријем, а за информацију о њему расписана је и награда од 100.000 евра.

Иначе, Тагешпигел пише да је осумњичени Тунишанин у лето прошле године поднео захтев за азил у Клевеу. Молба је одбијена и требало је да буде протеран, али је неколико покушаја било неуспешно.

Шпигел наводи да је Тунишанин, на основу одлуке суда у Равензбургу, приведен и затворен пред протеривање. За сада остаје нејасно и отворено је питање да ли је протеривање и спроведено, па се он касније вратио у Немачку.

Медији тврде да је имао контакт са мрежом исламиста Абуа Валаа и да је користио осам различитих идентитета.

Како се наводи, 2012. је стигао у Италију, 2015. у Немачку, а априла ове године је поднео захтев за азил.

Боравио је у покрајини Северна Рајна-Вестфалија и Берлину и имао је контакте са исламистима око Валаа, који је недавно ухапшен и који је важио за број један Исламске државе у Немачкој.

Иначе је Тунишанин, према АРД-у, питао једног полицијског доушника за оружје. Тај медиј такође наводи да је телекомуникација Тунишанина надзирана, али да је он у децембру успео да се сакрије.