Прочитај ми чланак

НАРОДНА СКУПШТИНА: Мартиновић казнио сам себе 10%, а Радуловића и Шаровића 40%

0

Административни одбор казнио је осам посланика због ометења рада седница Скупштине Србије, а међу кажњенима је и председник тог одбора Александар Мартиновић.

martinovic-jt

Он је и преседавао радом тог скупштинског тела.

Мартиновић и његов партијски колега из СНС Верољуб Арсић кажњени су новчано у износу од 10 одсто од посланичке плате, а, поред њих, казне су добили и Мирослав Алексић (СДС-НПС), Радослав Милојичић Кена (ДС), Саша Радуловић (ЂБ), Зоран Живковић (Нова странка), Немања Шаровић (СРС) и Марко Ђуришић (СДС). 

Њихове казне су од 10 до 20 одсто у зависности од тога да ли су имали једну или две опомене. 

Шеф посланичке групе СРС Немања Шаровић и шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић кажњени су у висини од 40 одсто плате или 27. 319 динара (40 посто плате), јер им је на седници скупштине одузета реч, после три опомене. 

Они су осим тих четрдест одсто од плате кажњени и са по још десет одсто односно 6.829 динара, због опомена на другим седницама скупштине, а Радуловић је зарадио још једну исту толику казну због ометања рада парламента. 

Са 6.829 динара поред Арсића и Мартиновића кажњен је и посланик СДС-НПС Мирослав Алексић. 

Двадесет одсто од плате, односно 13.659 динара, одузеће се посланику СДС Марку Ђуришићу, посланику Демократске странке Радославу Милојичићу Кени и посланику Нове странке Зорану Живковићу. 

Посланици опозиције су на седници Одбора изразили незадовољство због великог броја казни, рекавши да се то дешава јер, како кажу, председница Скупштине Србије Маја Гојковић лоше води седницу. 

Заменик председника Административног одбора Ненад Константиновић (СДС) је рекао да се посланицима опозиције онемогућава да говоре и да им се изричу опомене када за то, по његовом мишљењу, нема потребе, као што се, по њему, догодило у случају његовог страначког колеге Марка Ђуришића, који је, каже опоменут јер је председницу парламента Мају Гојковић питао зашто није добио реч. 

Константиновић је рекао да је у интересу грађана да посланици сучељавају мишљења „у сали“, а не да се „производе демонстрације на улицама“. 

– Крупне речи сте употребили, господине Константиновићу. Ви не можете да напуните ни салу, а не да изазовете демонстрације у Србији. То што вам је пошло за руком 5. октобра 2000. и што је плаћено страним парама да срушите, како ви кажете, диктаторски режим, то је било пре 16 година. За вас је изгледа време стало – одговорио му је председник Административног одбора Александар Мартиновић. 

Посланик СРС Немања Шаровић приговорио је да Мартиновић крши Пословник, члан 40, јер даје политичке оцене о ономе што други говорници кажу. 

Када је Мартиновић на седници почео да чита шта подразуме члан 40, Шаровић му је добацио да је рекао члан 70. 

Радикал Милорад Мирчић је рекао да СНС уводи ред тако што посланицима“ извлачи паре из џепа“. 

Он је позвао посланике власти „да се дозову памети“ и да је питање тренутка када ће неко са десет посланика доћи на стотину. 

– Дозваћемо се памети, а мислим да ћете ви већ у априлу имати сто и више посланика и да владате Србијом – прокоментарисао је Мартиновић. 

– Хвала вам, мислим да то искрено мислите, очекујемо да се придружите – добацио је Мирчић. 

– Пошто сте ви већ победили на изборима, само у априлу то да потврдимо и ево вас на власти – одговорио му је председник одбора. 

Уочи гласања, Шаровић је негодовао да што му Мартиновић не да реч, на шта је председник одбора регаовао тако што је посланику Мирчићу показао да нема пријављених.