Прочитај ми чланак

АНДРЕЈ КАРЛОВ – лондонски „Гардијан” о убијеном руском амбасаору

0

Убијени Андреј Карлов је обављао функцију амбасадора Русије у Турској у времену које је обележио буран однос две велике светске силе.

1209553458593641ec2dc923563774_v4_bigВетеран дипломатије је убијен у Анкари, на дужности, уочи говора који је требало да одржи на отварању изложбе посвећене Русији.

Карлов је провео већи део своје каријере у Москви, а у Анкару је стигао 2013. године, после неколико година службовања на још једном врућем терену – Северној Кореји.

“Његов боравак у Анкари је коинцидирао са турбулентним периодом у односима двојице председника Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана. Традиционално блиске везе су прекинуте због различитих погледа на рат у Сирији, као и после обарања руског војног авиона над небом између Турске и Сирије 2015. године“, пише Гардијан.

У интервјуима после тог догађаја, Карлов је кривио Анкару за кризу.

“Амбасадор је негирао тврдње да је руски авион повредио турски ваздушни простор. Истовремено је тврдио да нема доказа о томе да су руски војни авиони бомбардовали цивиле у Сирији. Оцењивао је да док Анкара има такав однос није могућа нормализација односа две силе“, додаје Гардијан.

Ипак, односи су се изненађујуће поправили после Ердогановог извињења, а све после неуспелог пуча у јулу ове године и када се чинило да Анкара полако губи везе са европским и западним савезницима.

“Карлов је рекао да своју улогу у Турској види као заштиту руских националних интереса. Наводио је да турски медији често представљају Русију као непријатеља, али и да такав однос не види од “обичних људи“. Говорио је о томе да је стекао пријатеље у Турској и да је сигуран да никакви пропагандисти не могу да то прекину“, додаје Гардијан.

Карлов је био преискусан дипломата, учествовао је у чак 236 мисија у 146 земаља, а чињеница да га је Москва слала најпре у Пјонгјанг, а затим у Анкару говори о томе колики је углед уживао у својој земљи, али и у дипломатским круговима.