Прочитај ми чланак

ДР ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: Геополитика, ЕУ, Брегзит, Трамп и српски даљи пут

0

Након серије приватизација свих преосталих регионалних и локалних телевизија у Србији, као последица претходно усвојеног закона о немогућности да чак и локалне самоуправе имају право на посед неког медија, и да све мора бити у приватним рукама, у читавој земљи практично и нема реалне могућности за медијску телевизијску појаву патриотске опозиције, готово ни на локалу.

Изузеци су ту и тамо, прећутна сагласност по неког од власника регионалних и локалних телевизија, да се поред представника власти и „жуте“ (проевропске) опозиције који ту доминирају (да не говоримо да потпуно контролишу све водеће медије у Србији, посебно тв са националном фреквенцијом), понекад ту и тамо могу појавити и представници организација и интелектуалаца трећег пута, односно патриотске опозиције.

Заправо по својој суштини тај медијски и на сваки други начин скрајнут и прогоњен „Трећи пут“, пут патриотске опозиције, би морао по својој суштини и стању у којој се налази земља да буде први, па чак и једини прави пут где смо се после више од шеснаест година „проевропских и проатланстких реформи“ нашли у вишеструко ужасној државној, економској, културној и општедруштвеној позицији, па је сада преко потребна алтернатива и нови пут.

У намештеном и симулираном од странаца и режима клинчу између квислиншког режима и жуте опозиције, са ријалити формом и скретањем тема, заправо и једни и други, односно „црвени и плави“ као на показној вежби гурају за даљи егзистенцијални опстанак Србије, исту постоктобарску причу, континуитета неолибералне економије, антисоцијалног законодавства, некритичког пузања ка ЕУ, антидржавне политике која подразумева и предају чак и севера Косова Приштини, одсуство помоћи просрпској опозицији у Црној Гори и стварној подршци Републици Српској, суптилно увлачење НАТО у Србију, потпуној блокади медија (превасходно према патриотској опозицији, али не и према „црвеним и плавима“).

Регионална телевизија Белами у Нишу још увек дозвољава гостовања и представника патриотске опозиције, укључујући и интелектуалце који су у том правцу и у тим ретким, а ипак примећеним од јавности гостовањима доводе у питање суштински читаву постоктобарску концепцију која се несметано и у континуитету спроводи, а њена погубна „достигнућа“ су и поред блокаде медија и затирања од постоктобарских власти и компрадорског, владајућег дела друштвене елите, све више сагледива широм земље.

Гостовање др Драгана Петровића у емисији Између редова, водећој на тв Белами у Нишу 13 децембра, коју култно води Душица Дејић најбоље говори о томе. Било је довољно само тридесет минута колико је трајала емисија, да чињеницама доведе у питање читаву постоктобарску концепцију, која је и сада владајућа у Србији. Зашто се наставља неолиберална економија, која је девастирала Србију, где је наш спољни дуг средином 2008. (када је иначе ова концепција пропала у свету) износио осам милијарди евра, средином 2012. (када су напредњаци дошли на власт) он већ износи 17 милијарди евра, а данас је 27 милијарди евра. Индустријска производња у Србији данас износи 39 % оне од пре четврт века, а сваке године имамо близу 40 000 мање рођених него умрлих, а још знатно више од толико се исели из земље у иностранство

. Вучићева власт не само да је индиректно признала лажну државу Косово, већ је ових дана препустила и правосуђе Севера и спрема се да преда читаво власништво државе Србије на том од нас животно важном простору – држави Косово, што може и у средњем року да измени етничку структуру овог дела земље (Лепосавић, Зубин поток, Звечан, Косовска Митровица). Петровић је говорио и о сарадњи Вучића и Ђукановића, о одсуству праве подршке Републици Српској, али и променама у међународном окружењу доласком Трампа и Брегзитом, јачању Русије и променама последњим на Балкану победама проруских политичара у Бугарској и Молдавији, енигми звана Турска и др.