Прочитај ми чланак

Чуркин „уплашио“ СБ УН: Прихваћен руски захтев за Алеп

0

Чланице Савета безбедности УН постигле су договор о нацрту резолуције о посматрачима у Алепу, након што је Француска узела у обзир примедбе Русије.

© AФП 2016/ ЈЕWЕЛ СAМAД

© AФП 2016/ ЈЕWЕЛ СAМAД

Гласање је заказано за понедељак, 19. децембар, јављају агенције.

„Очекујемо да ће гласање сутра ујутро о том тексту бити једногласно“, изјавила је амбасадорка САД при УН Саманта Пауер, навео је АФП.

Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин рекао је да мисли да имају добар текст.

„Договорили смо се да гласање буде ујутро“, изјавио је Чуркин после три сата преговора о компромисном решењу за нацрт резолуције, пренео је Ројтерс.

Претходно је Француска поднела нацрт резолуције у коме се генерални секретар УН Бан Ки-мун позива да одмах распореди посматраче који би пратили евакуацију цивила из опкољених делова Алепа и да ли се поштује међународно право.

Русија је, мејдутим, најавила да ће ставити вето на тај нацрт уколико не буде измењен и поднела свој нацрт, према коме би за слање посматрача УН у тај град било потребно одобрење сиријске владе.

Чуркин је долазећи на затворену седницу УН рекао да би слање посматрача да „лутају по рушевинама Алепа“ било позив на катастрофу.

У руском нацрту су били искључени било какви посматрачи УН током евакуације цивила из Алепа.

Нацртом резолуције који су предложили Руси, генерални секретар УН се позива да осигура безбедност и друге аранжмане у „координацији са заинтересованим странама“, укључујући сиријску владу која сада контролише источни део Алепа како би се особљу УН омогућило да „прати услове у којима се налазе цивили који остану у Алепу у светлу међународног хуманитарног закона“.

Дипломатски извори су током седнице АП-у рекли да чланице Савета безбедности разговарају да ли је могуће спојити ова два текста и после трочасовних преговора тај договор је постигнут.