Прочитај ми чланак

Усташе претиле Пуповцу и Србима усред Загреба! (ВИДЕО)

0

Најмање пет демонстраната ухапшено је данас у Загребу, а међу њима је и челник Аутохтоне Хрватске странке права Дражен Келеминац, који је претходно испред просторија Српског народног већа узвикивао усташки поклич "за дом спремни".

pupovac

Хрватски портал индеx.хр наводи да је Келеминец ухапшен након узвикивања усташког поздрава. Остали су приведени због вређања полицајаца, а један од њих је током гурања са полицајцима извукао шравцигер, па је приведен због напада на службено лице.

Данашњи протест је одржан због закључка одбора хрватског Сабора о уклањању спомен плоче за погинуле припаднике ХОС-а, на којој је писало „За дом спремни“, недавно постављене у Јасеновцу, пренео је Јутарњи.хр.

Међу окупљенима су били Келеминец и глумац Божидар Алић, који су тражили да се председнику СНВ и потпредседнику СДСС-а Милораду Пуповцу укине имунитет.

Алић се заложио и за лустрацију хрватског друштва, али и ХДЗ-а и СДП-а, а најавио је и оснивање Хрватског радикалног националистичког покрета.

Протест је настављен испред седишта СДП-а, где је Келеминец чланове те странке називао погрдним именима. Скуп, на коме је било присутно од 150 до 200 присталица АХСП, обезбеђивале су, како се наводи, јаке снаге полиције.

Окупљени су узвикивали поздрав са натписа на поменутој плочи, а неки су носили и амблеме са тим натписом.

„Јутарњи“ наводи да је повремено на скупу долазило до кошкања, али је полиција одмах реаговала и тако спречила веће инциденте.

Наведено је да је неколико младих учесника одведено у полицијску станицу на разговор, јер су познати полицији по ранијим инцидентима, али су и они брзо пуштени.

Скуп је завршен поздравом „За дом спремни“, након кога је остатак окупљених одговарао: „Спремни“!

Пуповац је у међувремену изразио очекивање да ће кампања АХСП бити заустављена.

Он је поручио да је крајње време да се сигурност и мир гарантују антифашистима и борцима за достојанство жртава у Јасеновцу.

Такође је потврдио да је СНВ информисао надлежне у Хрватској о претњама АХСП.

„То представља озбиљну претњу за наш рад и сигурност“, истакао је Пуповац, додавши да је јуче разговарао са шефом дипломатије Давором Ивом Штиром и обавестио га о озбиљним тешкоћама са којима се суочава он и његова странка.

Председник СНВ очекује да „реагују сви који желе да заштите Устав Хрватске, вредности Европе, као што су антифашизам, заштита жртава злочиначких режима и мањинских права“.