Прочитај ми чланак

ДСС: Одлука Вучићевог стручњака ојадила Србију за 1,1 милијарду долара!

0

Неодговорна и нестручна власт која је задуживала Србију у америчким доларима коштаће српски буџет, односно грађане Србије, за више од 1,1 милијарду евра!

w

Фото: Вечерње новости

Неодговорна и нестручна власт која је задуживала Србију у америчким доларима коштаће српски буџет, односно грађане Србије, за више од 1,1 милијарду евра! Држава се од 2011. до 2013. године код међународних кредитора задужила емитовањем доларских обвезница у вредности од 5,25 милијарди долара, за које је по тадашњем курсу добила око 3,9 милијарди евра. Главница дуга по основу обвезница које су емитоване у УСД доларима у овом тренутку износи око 5 милијарди евра, што је после свих плаћаних камата, за 1,1 милијарду евра више него што је држава добила приликом емитовања обвезница.

Само задуживање државе у доларима је спорно, имајући у виду да 60-80% прилива од извоза Република Србија остварује у еврима, да су девизне резерве НБС углавном у еврима, те да је домаћа валута везана за евро. То значи да, да би извршила враћање дугова у доларима, држава мора да на тржишту купи одређену количину долара.

Епохално најављен, Вучићев стручњак, бивши министар финансија Лазар Крстић, имао је прилику да у свом мандату обавезе у доларима конвертује у евре, међутим то је одбијено. Јавности никада није објашњено зашто то није урађено, а грађани Србије данас дугују 1,1 милијарду евра више, само по основу курсних разлика. То је двоструко виши износ од оног који је власт СНС уштедела смањујући плате пензионерима и запосленима у јавном сектору. Дакле, њихову неспособност плаћају директно грађани Србије и њихове породице.