Прочитај ми чланак

ЗАПАД ПРЕТИ: „Војна интервенција ако Срби пређу црвену линију“

0

САРАЈЕВО - Сепаратисти који настоје да поделе Босну и Херцеговину по етничким линијама могли би да угрозе њене напоре да се прикључи Европској унији и да принуде међународне силе да интервенишу, изјавио је у уторак у интервјуу Ројтерсу високи представник међународне заједнице за БиХ Валентин Инцко.

ko

Валентин Инцко Фото: охр.инт

САРАЈЕВО – Сепаратисти који настоје да поделе Босну и Херцеговину по етничким линијама могли би да угрозе њене напоре да се прикључи Европској унији и да принуде међународне силе да интервенишу, изјавио је у уторак у интервјуу Ројтерсу високи представник међународне заједнице за БиХ Валентин Инцко.

„Интервенисали бисмо уколико би црвене линије биле прекорачене, ако би (босански Срби) расписали референдум о независности – то би представљало такву црвену линију“, рекао је Инцко.

Упитан о могућности „евентуалне војне интервенције у случају сецесије“, Инцко је рекао да би се радије држао мирних решења, као што је међународни притисак.

Западне дипломате наводе, међутим, да би у случају сецесије босанских Срба, Инцко имао овлашћење да позове стране трупе како би спречиле оружани сукоб, наводи Ројтерс.

Агенција наводи да су недавно „српски и хрватски националисти интензивирали позиве на поделу земље по етничким линијама“.

„На једној страни имамо интеграцију у Европу и истовремено дезинтеграцију код куће“, казао је Инцко.

Он је додао да се може десити да чак и процес приближавања БиХ Бриселу буде успорен, јер би дезинтеграција могла бити јача од интеграције.

Агенција је подсетила да се у Босни и Херцеговини у оквиру Еуфора још око 200 војника.

Европска унија је пре три месеца прихватила апликацију БиХ за прикључење ЕУ а прошле седмице је предузела први корак у, како се чини извесно , дуготрајном процесу приступања, подсећа Ројтерс.