Прочитај ми чланак

ХАОС У СБ: Тешке речи Чуркина и Пауер о Алепу и Сребреници

0

На седници Савета безбедности УН о ситуацији у Сирији је дошло до вербалног сукоба између руског амбасадора Виталија Чуркина и представнице САД Саманте Пауер.

s

Фото: Getty Images

На седници Савета безбедности УН о ситуацији у Сирији је дошло до вербалног сукоба између руског амбасадора Виталија Чуркина и представнице САД Саманте Пауер.

Она је ситуацију у Алепу између осталог упоредила с масакром у Сребреници, а он јој је узвратио да „није Мајка Тереза“.

Чуркин је, на оптужбе Пауерове да се у сиријском граду Алепу чине злочини над цивилима, рекао да америчка амбасадорка није у позицији да наступа „као да је Мајка Тереза“ јер, како је истакао, представља земљу са слабим резултатима на пољу поштовања људских права, преноси Тас.

Пауерова је, говорећи на седници у Њујорку, упоредила ситуацију у Алепу са озлоглашеним злочинима над цивилима, укључујући хемијски напад на Курде у ирачкој Халабџи 1988, геноцид у Руанди 1994. и сребренички масакр 1993, наводи руска агенција.

Америчка амбасадорка је поставила низ питања коалицији која је уз Асада.

“Да ли буквално ништа не може да вас посрами? Да ли вам под кожу не уђе ниједан акт варварства према цивилима, ниједно погубљење детета? Да ли вас то не престраши макар мало? Да ли постоји нешто о чему нећете лагати или оправдавати?“, упитала је Пауерова.

Руски амбасадор, који је Савет известио о ослобађању Алепа, поручио је на то Пауеровој да „не изгуби из вида коју земљу представља“.

„Сетите се резултата своје земље пре него што почнете да износите мишљење са позиције моралне или било које друге врсте надмоћи. Историја и Бог ће просудити ко је за шта крив“, рекао је Чуркин.

Он је, такође, указао на улогу коју је, како је рекао, „западни трио“ играо у ескалацији сиријске кризе и инвазији САД на Ирак 2003. што је довело до формирања Исламске државе, наводи Тас.

Пауерова је на седници оштро критиковала владу сиријског председника Башара ае-Асада и њене подржаваоце, оптуживши провладине снаге да убијају цивиле на улицама Алепа.

„Ваше снаге и ваши пуномоћници изводе те злочине. Ваше барел-бомбе, минобацачи и ваздушни удари омогућили су милицији у Алепу да опколи десетине хиљада цивила у вашем све ужем обручу“, закључила је америчка амбасадорка у СБ УН.