Прочитај ми чланак

Понашање Маје Гојковић је недостојно функције коју обавља

0

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је да је понашање председнице Скупштине Маје Гојковић недостојно функције коју обавља.

maja gojković

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је да је понашање председнице Скупштине Србије Маје Гојковић током расправе о амандманима на Закон о буџету било недостојно функције коју врши и компромитујуће и за саму институцију Народне скупштине.

Шабић је у саопштењу, осврћући се на амандман којим се тражи смањење плате заштитника грађана и повереника, навео да је срамно што је време резервисано за скупштинску дебату, које је плаћено новцем пореских обвезника Гојковићева „траћила на бесмислену расправу о дилетантски артикулисаном амандману, јер сваком с елементарним познавањем права мора бити јасно да је на предложени, правно трагикомичан начин немогуће смањити било чију плату, па ни плату повереника“.

Он је у саопштењу додао да је Гојковићева изнела „грубе неистине“ о плати повереника, када је рекла да је његова плата 400.000 динара, „да би га потом уз цинично ‘дубоко извињење поверенику’ кориговала на износ од 376.000 динара“, док је плата повереника упола мања.

– Плата повереника за информације по закону је једнака плати судије Врховног суда. Сходно томе… износи 194.000 динара и може се кориговати неколико процената у зависност од минулог рада – навео је Шабић.

Он је оценио да је проблем што је председница Скупштине свесно лагала, јер је њој висина плате повереника морала бити позната због тога што је објављена на сајту повереника.

– Имајући све наведено у виду, налазим за сходно да Мају Гојковић подсетим на то да је за народ који жели да живи у бар минимално пристојној држави понижавајуће да на челу народног представништва има особу спремну да га и лаже – навео је Шабић.

Амандман о смањењу плата омбудсмана и повереника поднео је посланик СНС Владимир Ђукановић, који је затражио да се плата омбудсмана смањи на ниво плате председника, а плата повереника на висину плате премијера.

У Скупштини је и јуче током изјашњавања о амандманима на државни буџет дошло до вербалних препуцањава дела опозиционих посланика и председнице парламента Маје Гојковић. „Молим вас да ме не ометате, стално ме нападате и повереник ме напада… жалићу се заштитнику грађана“, рекла је иронично Гојковићева.