Прочитај ми чланак

НАПАДНУТА ТУРСКА Расте број жртава експлозија, најмање 29 мртвих, 100-не рањених 18+

0

Најмање 29 особа је погинуло, а још 166 је рањено у две експлозије које су ођекнуле код стадиона фудбалског клуба “Бешикташ“ у Цариграду.

Министар унутрашњих послова Сулејман Солу изјавио је да је мета експлозије аутомобила бомбе био аутобус с припадницима интервентне полицијске јединице распоређене због утакмице.

Он је рекао да су мета напада били полицајци, а да су сви сем двоје погинулих били припадници полиције.

Десеторо људи је ухапшено на основу података из детонираног возила, преносе агенције. Прво је експлодирао аутомобил бомба минут касније се разнео бомбаш самоубица, рекао је министар, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, 17 повређених је у операционој сали а још шесторо је на интензивној нези.

Дан жалости

Турске власти прогласиле су дан жалости после двоструког терористичког напада у центру Цариграда, пренела је државна агенција Aнадолија. Премијер Бинали Јилдирим наредио је да заставе у целој земљи буду спуштене на пола копља.

Заменик премијера Нуман Куртумлус изајвио је да се бомбаш самоубица разнео 45 секунди након што је експлодиро аутомобил бомба.

Самоубилачки напад изведен је у парку у близини стадиона фудбалског клуба Бешиктарш, док је аутомобил бомба експлодирала испред стадиона, рекао је Сојлу, називајући напад „окрутном завером“.

Турска тв станица НТВ је навела да су после експлозија безбедносне снаге детонирале сумњиви пакет испред стадиона, пренео је Ројтерс.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је у Цариграду извршен терористички напад и да је циљ нападача био да изазову што већи број жртава, док је министар саобраћаја Aхмет Aрслан објавио је на Твитеру да је у питању био терористички напад.

Експлозије су се догодиле два сата после окончања утакмице. Према наводима медија, најмање једна експлозија ођекнула је око два сата после фудбалске утакмице Бешикташа и Бурсаспора, код излаза за публику гостујућег тима.

„Било је као у паклу“

– Пио сам чај у кафићу у близини џамије када се догодила експлозија. Било је стравично, пламен се подигао до неба – рекао је Омер Јилмаз, који ради као чистач у џамији Долмабахче, која се налази преко пута стадиона, преноси „Гардијан“.
– Људи су се сакрили испод стлова, жене су плакале, било је ужасно – рекао је он.

AП наводи да су одјекнуле две експлозије и преноси изјаве сведока да се и чује пуцњава, што указује и на оружани напад на полицију.

На фотографијама и снимцима објављеним на друштвеним мрежама може се видети дим из велике даљине.

Нико за сада није преузео одговорност за тај напад док су за раније нападе одговорни курдски побуњеници и џихадисти Исламске државе.

Турска је последњих месеци била мета напада у неколико градова у којима је погинуло неколико десетина људи.

Заменик турског премијера: ПКК стоји иза напада

Заменик турског премијера Нуман Куртулмуш рекао је данас да би припадници Курдистанске радничке партије (ПКК) могли да стоје иза напада.

– Све указује на ПКК, очигледно је да се ради о планираном нападу. За сада не можемо да кажемо ништа дефинитивно – рекао је Куртулмуш.

Према наводима медија, могуће је да је једну од експлозија изазвао терориста-самоубица. Према последњим подацима, у експлозији је рањено најмање 38 људи. Сви рањени у експлозији у области фудбалског стадиона у центру Истанбула су полицајци, изјавио је министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу.

Након терористичког напада чули су се пуцњи. Према информацијама Сојлуа, у области једне од експлозија пролазио је аутобус с полицајцима који су обезбеђивали фудбалску утакмицу.

Министарство унутрашњих послова Турске проверава информације о другој експлозији која се догодила у истој области. Према првим подацима, узрок експлозија би мога бити терористички напад изведен уз помоћ минираног аутомобила, саопштава телевизијски канал. Експлозија се догодила у близини стадиона, где је сат и по пре тога завршена утакмица турских тимова „Бешикташ“ и „Бурсаспор“. Клуб „Бурсаспор“ је касније саопштио да нико од навијача није повређен.

Једна експлозија се догодила на тргу Таксим, а друга поред стадиона „Водафон арена“.