Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Учвршћујемо позиције са Русијом и Кином

0

Предстојећа посета министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова Београду је од изузетног политичког значаја и биће један корак даље у развоју наших односа, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

Дачић је рекао да између Србије и Русије нема отворених питања, те да Русија придаје велики значај односима са Србијом који су, каже, веома добри и карактерише их висок ниво међусобног поверења, пријатељства и међусобне подршке када је реч о најважнијим политичким питањима на међународној политичкој сцени.

„Највише волим састанак са земљама са којима немамо отворених питања, као што је Русија. Са задовољством припремамо следеће кораке, а то је посета премијера Русије Дмитрија Медведева идуће године Србији“, каже Дачић. Лавров ће у понедељак бити у посети Србији, а Дачић каже да ће са руским колегом разговарати пре свега о односима Србије и Русије.

„Сигурно ћемо се бавити анализом политичке ситуације у региону, Европи и свету, али пре свега ћемо разговарати о нашим билатералним односима“, каже Дачић.

Шеф руске дипломатије ће у уторак бити на министарском састанку Савета Црноморске економске иницијативе којем Србија председава, на коме ће бити представници 12 земаља, као и пет министара спољних послова. Дачић оцењује да се наша спољнополитичка активност одвија на веома високом и динамичном нивоу, наводећи да ће 15. децембра бити у Кини на билатералном састанку у Пекингу. „Желимо да учврстимо наше односе и наше позиције кад је реч о две велике земље које су наши традиционални пријатељи“, закључио је Дачић који је данас био на седници скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство на чијем дневном реду је било и разматрање потврђивања Споразума Владе Србије и Владе Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша.