Прочитај ми чланак

АМЕРИКА МОЛИ РУСИЈУ: Поштедите побуњенике у Алепу!

0

На крају сусрета “Групе пријатеља Сирије“ Русији су се са молбом обратили представници САД, Немачке и Француске.

siptari-teroristi-790x450

Нови сусрет “Групе пријатеља Сирије“ завршио се тако што су се дипломатски представници САД, Немачке и Француске обратили Русији У вези са ситуацијом у Алепу.

Захваљујући дејствима руских војника армија Башара ел Асада сада контролише више од 90% Алепа. У Вези са тим Вашингтон је замолио Москву да покаже милост према побуњеницима и да им дозволи да напусте Алепо.

“Ми мислимо даљ су Русија и Асад сада у позицији у којој би могли да покажу минимум милости. Сиријски режим и Русија сносе фундаменталну одговорност за све што се дешава. Ако они стварно хоће да започну мировни процес и зауставе овај рат, треба да дају гаранције да људи из Алепа не иду на кланицу.“, рекао ке државни секретар САД Џон Кери.

Шеф Стејт Департмента се такође жалио да многи исламисти из Алепа не спуштају оружје из страха да ће бити ликвидирани и предлаже да се они једноставно амнестирају и да се на такав начин поједностави ситуација.

Керија је подржао и његов немачки колега Франк-Валтер Штајнмајер рекавши: “Тражимо да се људима да да изађу из зоне ратних дејстава, и они који изађу не треба да буду хапшени и бачени у затвор, и њихова неприкосновеност не сме бити нарушена.“.

Шеф француске дипломатије Жан Марк Ејро се сложио са колегама и рекао: “Русија игра одлучујућу улогу у Сирији. Да није било Русије, сиријска војска би одавно била поражена.“