Прочитај ми чланак

ПРИЈАТЕЉСТВО КОЈЕ ТРАЈЕ: Русија највећи донатор Србији!

0

Србија спада међу првих десет прималаца помоћи од Русије, истакао је трговински представник Русије у Србији Андреј Хрипунов.

rusija

Према његовим речима, успешној руско-српској сарадњи и привредном развоју допиноси уговор о робној размени и слободној трговини, који омогућава Србији да добије додатне инвестиције од Русије.

Хрипунов је, на семинару о привредној сарадњи две земље, додао и да уговор даје могућност српским предузећима да послују на руском тржишту.

Директор дирекције за спољне везе и односе са државним органима НИС Евгениј Метељов рекао је на скупу да је НИС у сарадњи са Гаспромњефтом један од највећих инвеститора у Србији.

Метељов је истакао да су компаније НИС и Гаспромњефт инвестирале преко 57 милиона евра у пројекате из области спорта и образовања и у развој општина у Србији. Он је додао да је до сада, између осталог, инвестирано у око 800 пројеката у 11 градова Србије.

Компанија Гаспромњефт, како је рекао Метељов, такође је уложила око четири милиона евра у осликавање унутрашњег мозаика у куполи Храма Светог Саве.

Заменик директора Руске државне железнице интернешенел (РЖД Интернатионал) Мансурбек Султанов подсетио је да су Русија и Србија 2013. у Москви потписале споразум о кредиту од 800 милиона долара за модернизацију српске железнице.

Он је рекао да је РЖД Интернешенел до сада помогао српским железницама приликом обнове пруге код Панчева, деонице пруге Београд-Бар и железничког коридора 10, а да су у току преговори са компанијом МОСТ о прузи Београд-Будимпешта.