Прочитај ми чланак

Предвидео је и пропаст СССР-а: Америка ће се распасти до 2020.

0

"Доналд Трамп ће изазвати пропаст америчке моћи, тврди Јохан Галтунг, који је тачно предвидео пад СССР-а и који је био номинован за Нобелову награду", пише британски "Индипендент".

kip slobode njujork

Норвешки професор, познат и као „отац“ мировних студија као научног предмета и признат за тачно предвиђање бројних историјских догађаја, међу којима су и Протести на Тјенанмену у Кини и напад 11. септембра, привукао је пажњу 2000. године, када је предвидео да ц́е се САД као глобална сила распасти до 2025. године.

Међутим, за време Бушове администрације, Галтунг је померио своју прогнозу за колапс у САД на 2020, и сада каже да је реалност да се она материјализује након избора „бомбастичног милијардера“.

Избор Доналда Трампа на антиимигрантској платформи подудара се са једном од завршних фаза пада коју је предвидео још 2009. године у друштвено-научној књизи „Пад америчке империје – шта даље“, у којој предвиђа пораст фашизма у Америци у периоду опадања њене моц́и.

То потврђује и чињеница да је новоизабрани председник обец́ао да ц́е депортовати три милиона илегалних имиграната чим уђе канцеларију, и изградити зид дуж америчке границе са Мексиком.

Др Галтунг је додао да критички став новоизабраног председника према НАТО-у такође указује да САД престају да буду суперсила.

Републиканац је, како каже, још раније сугерисао да САД можда неће пружити помоћ оним савезницима који не буду успели да намире трошкове намењене за одбрану.

– Колапс има два лица. Друге земље не желе да буду добри амерички савезници, зато САД сада морају саме да убијају помоћу високолетећих бомбардера, дронова којима се управља из канцеларија и командоса које користе свуда где могу. Други разлог се дешава истовремено: „Осим Северне Европе, која подржава ове ратове, за сада, то се вероватно нец́е наставити и даље од 2020. године, тако да ја стојим иза тог рока“, закључује норвешки професор.