Прочитај ми чланак

Дејвид Мекалистер: Србија је најузорнији ђак ЕУ на Западном Балкану

0

Даљи напредак Србије у преговорима са ЕУ директно зависи од напретка у преговорима Београда с Приштином и то је одлучујуће за отварање нових поглавља, изјавио је данас известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер.

mekalister-dejvid

– Србија је кроз менаџмент избегличке кризе стекла много нових пријатеља у Европи. Врло је пажљиво регистровано како се та тема третирала на различите начине у другим земљама у региону – рекао је Мекалистер за Дојче веле (ДW) одговарајући на питање да ли је Србија, како то оцењују медији, тренутно најузорнији ђак ЕУ на Западном Балкану.

Мекалистер каже да се ништа не улепшава и да ЕУ хвали земље Западног Балкана тамо где то заслужују, а критикује тамо где ништа нису урадиле или су чак назадовале.

– Али, у праву сте. Код Србије нам је дефинитивно потребан напредак по фундаменталним питањима: од јачања правне државе, независности правосуђа, борбе против корупције.… На томе Србија мора да ради – прецизан је Мекалистер.

Одговарајући на питање односа власти према медијима, Мекалистер каже да је независност медија је фундаментална претпоставка за функционисање демократије. У земљама Западног Балкана и није само важно да се доносе закони који гарантују слободу медија

Упитан да ли ЕУ врши притисак да не остане све само на речима, известилац ЕП за Србију каже да је тачно да законе треба спровести и у пракси.

– У ствари, не ради се само о законима, потребна нам је политичка клима у којој се шаролика медијска сцена сматра богатством друштва – рекао је.

А на питање да ли је то рекао и премијеру Александру Вучићу, он каже да је врло добар знак када се политичари љуте због медија.

– И ја се понекад љутим када ме немачки медији критикују, јер сви смо на крају крајева само људи. Али ја се сваког дана борим за то да постоје независни медији који смеју да ме критикују. На том подручју видим још простора за напредак на Западном Балкану. Када се политичари љуте због медија, то је врло добар знак. Кад политичари стално хвале медије, онда ту нешто не штима – јасан је Мекалистер.

На констатацију да су у Србији на мети оштрих напада владајућих политичара, па и дела медија у Србији и опозициони политичари, а да се у извештају ЕУ не спомиње случај Савамале, Мекалистер каже:

„У нашим разговорима с политичарима на Западном Балкану увек наглашавамо да је опозиција елементарни састојак демократије – као и правна држава и слобода медија, јер без тога нема демократије. Али исто тако морам да кажем да се политичка мерила на Балкану не смеју упоређивати с политичком ситуацијом у западној или северној Европи“.