Прочитај ми чланак

ЗАКОН О ПЛЕНИДБИ: Ево шта извришитељ никада не сме да изнесе из ваше куће

0

Извршитељи правним лицима, ако немају новца на рачуну, буквално могу да плене све.

g

Фото: Тањуг

Извршитељи правним лицима, ако немају новца на рачуну, буквално могу да плене све.

Као што су недавно у Гроцкој запленили скелу за превоз преко Дунава, извршитељи по закону могу да плене и кола хитне помоћи, и операционе сале, пишу Вечерње новости

Хиљаде радника у Србији обратиле су се у последњих годину дана за помоћ извршитељима да би дошли до заосталих плата. Овај број из дана у дан расте, а „бум“ је почео од кад листићи за исплату зарада замењују судску пресуду, па радници не морају да покрећу скупе парничне поступке, већ је довољно да имају месечни обрачун зараде. Извршитељи правним лицима, ако немају новца на рачуну, буквално могу да плене све.

Змију ми не дирај!

Приликом пописа, извршитељи су сретали и егзотичне кућне љубимце, попут змија, али њих, по закону, не смеју да плене. Прописи дозвољавају пленидбу само онога што се налази у слободном промету, а ту не спадају ни егзотичне животиње, ни нпр. радиоактивне супстанце.

– За разлику од домаћинстава код којих су предвиђене ограде шта све не сме да се плени, од основног намештаја, до кућних љубимаца, закон дозвољава да извршитељи правним лицима могу да попишу све уколико суд донесе решење о извршењу. Најбрже и са најмање трошкова је извршење у којем се потраживање наплаћује преко рачуна извршног дужника или преко потраживања која он има према трећим лицима – објашњава извршитељ Александар Вуловић.

Уколико тога нема, пописује се покретна и непокретна имовина, плени и продаје у сразмери потребној да би се намирио дуг. Извршитељи не пописују оно што је под залогом, а предност код пописа имају ствари са берзанском вредношћу, које могу брзо да се продају (нпр. пшеница или кукуруз).

– Закон дозвољава да се заплене чак и основна средства за рад у једном предузећу. Наравно, сваки извршитељ ће покушати да наплати дуг из залиха робе, да не угрози процес производње, али ако нема ни залиха, ни новца, може да плени возила, компјутере, намештај, грађевинске и друге машине, апарате, некретнине – каже Вуловић.

Све је више приватних болница – дужника, којима је могуће пописати амбулантна возила, кревете, респираторе, апарате за анестезију… Вуловић тврди да ниједан извршитељ неће испразнити операциону салу ако је за два сата заказана операција, јер им је обавеза да не угрозе ничији живот и здравље. Али, свакако ће их пописати.

h

Фото: Тањуг

Када су у питању грађани, закон је много изричитији.

Извршитељ не сме да заплени средства за личну употребу (одећу, обућу, прибор за хигијену, постељину), најосновнији намештај – кревет, пећ, шпорет, фрижидер, залихе хране и огрева за три месеца, помагала за лица са инвалидитетом.

Може да плени возила, музички уређај, микроталасну пећницу, мотор, телевизор, лаптоп или компјутер…

Уколико нађу готовину, код минималних зарада, ако је почетак месеца, могу да заплене пола, а код осталих две трећине, а уколико је нпр. средина месеца, остављају сразмеран износ потребан за живот до наредне плате (пензије).

j

Фото: Тањуг

Извршитељи не смеју да плене ни ствари које имају емотивну вредност за дужника, попут албума с фотографијама, одликовања, медаља, ратне споменице, па чак ни ако су велике вредности, али ни кућне љубимце.

– Било је примера да људи покушају да нас убеде да су им свих 20 свиња у обору кућни љубимци, што, наравно, не пролази – каже Вуловић.