Прочитај ми чланак

ПРОНАТОВСКИ НВО ПРОТИВ СЛОБЕ: Ми тебе не волимо!

0

Активисти пронатовског нво-а „Иницијативе младих за људска права” из Београда облепили су центар Лесковца плакатима.

© AFP 2016/ FRANCOIS XAVIER MARIT

© AFP 2016/ FRANCOIS XAVIER MARIT

Активисти пронатовског нво-а „Иницијативе младих за људска права” из Београда облепили су центар Лесковца плакатима.

Постављеним плакатима су ставили до знања да се противе иницијативи да се бившем председнику Србије Слободану Милошевићу врати титула почасног грађанина Лесковца.

На транспаренту и плакатима залепљеним испред и на зидовима напуштене и руиниране зграде Војног гарнизона у централном градском парку, преко пута седишта Градског обора Социјалистичке партије Србије, писало је: „Милошевић: Волим и ја вас! Лесковац: Ми тебе не волимо“.

Марко Милосављевић из овог удружења рекао је Југмедији да је реч о бунту.

„Ово је бунт, порука свима који покушавају да и даље из ковчега прошлости извуку људе попут Слободана Милошевића. Млади људи у Србији добро памте, без обзира што су рођени ’90-тих, а стасали 2000-их година, све шта су они урадили, односно, нису урадили за нас“, казао је Милосављевић.

Слободан Милошевић је проглашен почасним грађанином Лесковца 11. октобра 1999. године на свечаној седници поводом Дана града, а одлуку о одузимању те титуле донео је нови скупштински сазив 2001. године. Бивши први човек лесковачких социјалиста Живојин Стефановић најавио је на последњој седници Скупштине Лесковца да ће затражити поништавање одлуке о одузимању титуле Милошевићу.

„Ни градови, ни улице, ни споменици широм Србије не смеју да буду уточиште за ратне злочинце и за оне људе који су толико зла нанели овој земљи и грађанима широм региона. Ово је само још један начин да покажемо да будућност ове земље не представљају ликови попут Слободана Милошевића и снага које он представља, као и разни локални моћници који данас покушавају да му врате титулу почасног грађанина“, рекао је Милосављевић.

Активистима из Београда се нико од Лесковчана није придружио, али то њих, како су рекли, није изненадило.

„Када год изостане реакција у унутрашњости политичких партија и грађанских актера, као што је случај у Лесковцу, ми пронађемо начин да искажемо свој протест“, истакао је Марко Милосављевић.