Прочитај ми чланак

А НЕ ТРЕБА ИМ ВИЗА: Вучић обећава до милион кинеских туриста, стигло 16.500

0

У региону југоисточне Европе, Кинезима само за Србију није потребна виза.

Фото: David Chang/EPA

Фото: David Chang/EPA

Од почетка године широм света путовало је и одмарало се више од 130 милиона кинеских туриста, од тог броја 16.520 њих је стигло и до Србије.

Та цифра је далеко мања од оне о којој је премијер, представљајући буџет за наредну годину у Скупштини Србије пре два дана говорио, али је опет напредак у односу на претходну. У свом обраћању посланицима Вучић је у једном тренутку рекао да очекује да у Србију наредне године дође 400.000 до 600.000 кинеских туриста.

– Можда ће их бити и више, кинеска амбасада у Србији процењује да ће бити милион туриста из те земље – рекао је премијер. Иако милион за земљу која становнике броји милијардама можда и није тако велики залогај, за Србију коју је укупно толико страних туриста посетило од почетка 2016, још увек јесте.

Тих 16.000 Кинеза који су дошли у Србију забележило је, према подацима Министарства трговине и туризма, нешто више од 37.600 ноћења, што је повећање у односу на прошлу годину од 33 одсто. Сарадња на привредном нивоу очигледно напредује и добар је почетни положај, али не и довољан.

 

Србији од туризма 758 милиона евра

У првих десет месеци ове године у Србији је укупно било 2,37 милиона туриста, што је пораст од 12 одсто у односу на 2015. годину. Од тог броја 1,3 милиона су домаћи, а нешто мало више од милион страни гости. Укупно је забележно 6,6 милиона ноћења што је за 13 одсто више у односу на исти период прошле године. Од изабраних туристичких места, мерено бројем остварених ноћења, домаћи туристи у првих десет месеци 2016. највише су боравили у Врњачкој Бањи, на Златибору и Копаонику, Београду и на Тари. Инострани гости највише су боравили у Београду, затим следе Нови Сад, Златибор, Врњачка Бања и Копаоник. У првих девет месеци 2016. остварен је девизни прилив од 758 милиона евра.

 

Директор и власник агенције Рубикон травел Мирко Левајац, који је пре месец дана био члан српске туристичке екипе на Сајму туризма у Шангају, каже за Данас да Кинези воле природу и то ону нетакнуту и управо је то оно што бисмо могли да им понудимо.

– У Шангају живи 20 милиона људи, у солитерима који расту један до другог. Живот у њему је скупљи бар за 20 одсто у односу на Београд. Њих не занимају грађевине, већ традиција, култура и природа. Кад дођу овде они желе да виде језера, море – прича Левајац.

Када се већ одлуче на тако дуг пут, каже он, Кинези неће доћи овде да остану три или четири дана.

– Долазе на дуже и ако остану десетак дана онда желе да виде и околне земље. Један од проблема је и визни режим, јер им за све земље региона треба виза осим за Србију – истиче Левајац.

Он каже да домаће туристичке агенције улажу доста напора како би довеле иностране туристе у Србију, али да им је неопходна још већа помоћ државе јер је тржиште огромно.

– Субвенције које агенције добијају од државе за довођење страних гостију су мале. Осим тога, велики проблем је и то што код нас балканске туре, које обухватају не само кинеске, већ и остале госте, организују углавном словеначке агенције, нешто мање хрватске. То значи да смо им уступили добар део тржишта – истиче наш саговорник.

У Словенији, на пример, напомиње Левајац, Кинези имају своје представнике агенција, ради се добра промоција, маркетинг. Уз помоћ државе, Србија, односно Београд, би, сматра он, могао и требало да постане база за све туристичке туре које се организују у локалу.

Током посете сајму у Шангају, директорка Туристичке организације Србије је дала десетак интервјуа за ТВ, радио станице, часописе, књижевница Мадам Чен је изабрана за промотера туризма Србије у Кини, а ту вест је, како тврде у ТОС, преузело више од 800 кинеских медија. „У року од 10 дана од посете Кини, више од 250 објава о Србији нашло се у кинеским медијима“, истичу у ТОС-у.

Број кинеских туриста последњих година је у невероватном порасту, те представљају идеално тржиште, јер су само у 2015. потрошили на путовањима рекордних 215 милијарди долара, што је за 53 одсто више у односу 2014. годину.

Упркос кризи, Кинези су претекли све по броју туриста, показују подаци Светске туристичке организације, али и даље највише остају на тлу Aзије. Топ дестинација кинеским туристима и даље је Хонг Конг, следе Макау и Тајван, потом и Јапан, Тајланд, Јужна Кореја. У првих десет омиљених дестинација међу Кинезима су Немачка, Aустралија, Велика Британија и Француска.