Прочитај ми чланак

САУДИЈЦИ Иран гађају Курдима

0

Курди у Ирану могли би да се сете како је Турска употребила Курде за масакр над Јерменима 1915, а после им ускратила сва права.

r

Фото: Ројтерс

Курди у Ирану могли би да се сете како је Турска употребила Курде за масакр над Јерменима 1915, а после им ускратила сва права.

У хладни рат који сунитска Саудијска Арабија и шиитски Иран воде за превласт у региону и исламском свету однедавно се се укључили и ирански Курди охрабрени аутономним зонама које су њихова браћа извојевала по Сирији и Ираку.

На северозападу Ирана, где живи највећи број од око десет милиона Курда, дошло је до оружаних окршаја између бораца Демократске партије иранског Курдистана (ПДКИ) и припадника Револуционарне гарде у којима је било мртвих на обе стране.

У Техерану верују да Ријад стоји иза одлуке курдске опозиционе групе да прекрши примирје и да се први пут после 20 година оружјем супротстави иранским властима.

Мохсен Резаи, бивши командант Револуционарне гарде, процењује да ирански Курди добијају новац из Саудијске Арабије и да Ријад у покушају дестабилизације Ирана на побуну подстиче и друге сунитске мањине, као што су Балуџи на југоистоку и Арапи на југозападу земље. Саудијци и ПДКИ то демантују.

Истовремено, Ријад годинама оптужује Иран да саудијске шиите на истоку краљевине користи да би ослабио режим по истој матрици по којој је шиите у Јемену подигао на побуну против централне власти, или побунио већинске шиите у Бахреину. Техеран то демантује.

После Другог светског рата Курди су у области око северозападног иранског града Махабада накратко успоставили независну републику која је имала подршку СССР-а. Након Исламске револуције 1979. обновљени су сукоби све док ПДКИ није 1996. прогласио унилатарелни прекид ватре, али тензија никада није попуштала.

Најновија фаза оружаних дејстава и ангажовање иранских Курда против власти у Техерану несумњиво је у функцији иранско-саудијског конфликта и велике нервозе у Ријаду откако је Иран са светским силама прошле године потписао споразум о нуклеарном програму.

Саудијци су, упркос свим америчким уверавањима да нема разлога за забринутост, проценили да расте опасност од Ирана. Краљ Салман и амбициозни млади принчеви који га окружују закључили су да неке кораке морају да предузимају сами.

Зашто онда Саудијци не би покушали да играју на курдску карту? Ријад је не једном сумњичен за подршку разним радикалним исламистичким групама. Било каква дестабилизација власти у Техерану била би најлепша вест за Саудијску Арабију.

Милитантнији однос према Ирану могао је да се утврди овог јула у Паризу када се бивши шеф саудијске обавештајне службе, принц Турки ел Фејсал, демонстративно појавио на митингу организације Муџахедин Халк, највеће иранске опозиционе групе која жели да сруши техерански режим.

Иако званичници ПДКИ понављају да се аутохтоно боре за политичка права у Ирану и да немају никакве званичне везе Саудијцима или са сународницима по Ираку, Сирији и Турској, очито је да се у временима блискоисточног хаоса сви боре за наклоност Курда – махом да би их употребили за сопствене циљеве.

Американци и Руси ослањају се на сиријске Курде у борби против исламиста, али је питање да ли их неће „продати” да не би кварили односе са Турском која не допушта било какав раст курдске моћи.

Чак и Исламска држава покушава да придобије Курде иако су курдске пешмерге међу њеним најефикаснијим противницима у Ираку. Исламисти сунитске Курде сматрају за јеретике због њихове секуларне идеологије, али крајем лета су лансирали видео на коме четворица бораца калифата хвале улогу Курда у исламу, од мислилаца до Салахадина ел Ајубија – на Западу познатијег као Саладин. Подсећају да је он поразио крсташе као што ће Исламска држава поразити савремене „крсташе”.

Чинило се 2015. да ће Курди капиталисати на блискоисточном хаосу. У Ираку су и раније обезбедили аутономију која је на корак од независности. У Турској је једна прокурдска политичка странка први пут ушла у парламент. У Сирији су се оружјем изборили за делове севера.

Годину дана касније перспективе су се осенчиле. Ирачки Курди, потиснути ратом у Сирији, појачали су притиске за независност. У Турској је обновљен деценијама дуг оружани конфликт припадника Радничке партије Курдистана и армије. У Сирији војна интервенција Анкаре спречава Курде да територијално повежу области на северу.

Да ли су сада и Курди у Ирану пиони једне од регионалних табли? Ирански Курди, који најављују да ће наставити да се оружјем „штите и бране”, могли би да се сете како је Турска употребила Курде за масакр над Јерменима 1915, а после им ускратила сва права. Такву судбину сада им режирају Саудијци.