Прочитај ми чланак

ДА ЗАШТИТИМО СВОЈУ ДЕЦУ „Одговорно родитељство – Информисана одлука о вакцинацији”

0

Питање вакцинације детета и имунизације становништа за родитеље и државу очигледно није исто, иако је реч о истом чину.

tribina-vakcine2

У Србији је 25. фебруара 2016. године донет Закон о заштити становништва од заразних болести који предвиђа високе новчане казне за родитеље који одбију да вакцинишу дете и који се очигледно доследно спроводи јер све више родитеља добија те новчане казне.

Са друге стране, пораст броја оболеле деце, не само у Србији, све више забрињава родитеље и намеће потребу преиспитивања устаљеног мишљења о безбедности и неопходности вакцина.   

Зато је Удружење „Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију“ покренуло иницијативу Уставном суду за оцену уставности одредби овог закона које се односе на обавезну вакцинацију деце и одраслих на чију одлуку се још увек чека. Број предмета пред УС je I-U-48/2016 (број претходне иницијативе из 2014. je  Uz.br. 433/2014.)

До одлуке Уставног суда родитељи желе одговоре на многобројна питања на која често не могу да одговоре ни њихови изабрани лекари.

Удружење „Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију“ организује трибину „Одговорно родитељство – Информисана одлука о вакцинацији“ која ће се одржати 7. децембра 2016. године у 18,30 у хотелу „Славија“ у Београду. Улаз је слободан.

tribina-vakcine1На трибини учествују др Срећко Сладољев (имунолог), др Јована Стојковић (психијатар), Иво Струјић (адвокат), Момчило Перић (адвокат).

Удружење „Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију“ је основано 27.05.2015. године у Београду као добровољно, нестраначко, невладино и недобитно удружење засновано на слободи удруживања појединаца и организација ради остваривања циљева у области заштите и унапређивања људских права и слобода у складу са Уставом Републике Србије и Међународним конвенцијама као: право на живот (право на телесни интегритет и на заштиту од телесних повреда; слобода савести и вероисповести; право на заштиту здравља; право на здраву животну средину; право на заштиту мајке, детета и породице и право на образовање.