Прочитај ми чланак

БОШКО: Глупо да ми Срби, будемо последњи еврофанатици данас када се ЕУ распада

0

Трудим се да имам основне јутарње телесне вежбе, духовну и физичку линију одржавам хришћанским постом. Никад се не бих скинуо као Чедомир Јовановић.

bosko obradovic dveri

Трудим се да имам основне јутарње телесне вежбе, духовну и физичку линију одржавам хришћанским постом. Никад се не бих скинуо као Чедомир Јовановић.

Вођен успоном националистичких странака у земљама Европе, Бошко Обрадовић, председник Двери, сигуран је у успех на предстојећим изборима – можда председничким, а можда и парламентарним, а за СНС, као и за проевропске странке опозиције каже да су као последњи еврофанатици на Старом континенту потпуно демоде. У интервјуу за Курир говори како би нам побољшао живот – пошаљемо ММФ кући, опорезујемо стране банке и наплаћујемо порез од тајкуна. Обрадовић подвлачи да су напредњаци насилници, вечито глуматају, а на власти баш и не умеју да снађу, те смо зато стално у кампањи.

Да ли сте очекивали овако добар пласман на Курировим изборима?

– У савременој светској политици многи које су оцењивали као аутсајдере данас су председници држава или влада. Сви они који су сумњали у то да ће Велика Британија изаћи из ЕУ или у победу Трампа вероватно су сумњали и у моју кандидатуру. Али верујем да ме после Курирових избора много озбиљније посматрају као кандидата за председника Србије.

И јесте били изненађење, тек сте ушли у парламент, а у трци је било људи који су много дуже у политици.

– Наступом за скупштинском говорницом показали смо да смо најјача и најозбиљнија опозиција актуелној власти. То је код грађана Србије од Двери направило још озбиљнији политички фактор него што смо били до тада.

Ви сте већ ушли у кампању за председничке изборе, али, како сте рекли, не искључујете ни могућност да се са сродним странкама окупите око једног кандидата.

– Ја сам и понудио да будем заједнички кандидат опозиције. Потребан нам је кандидат који никада није био на власти, који иза себе нема афере, није компромитован и корумпиран, који није купио диплому као Томислав Николић и који уме да се носи у директним дуелима с представницима СНС, што сам показао у Скупштини. Кључни циљ председничких избора треба да буде победа над кандидатом СНС и ограничавање личне власти Александра Вучића.

Да ли бисте пристали на могућност да ипак неко други буде кандидат те листе?

– Интересује ме, ко је бољи? Ко има бољи скупштински наступ, чистију биографију? Увек сам о томе спреман да разговарам, али до сада нисам чуо такву понуду.

Да ли имате састанке с људима из ДСС поводом те теме?

– Релативно се често састајемо са свима из опозиције. Једна од главних тема о којима разговарамо јесте како да обезбедимо фер и поштене изборе и равноправан медијски третман свих учесника на изборима. Мислим да је прича о заједничком кандидату постала бесмислена, а Двери немају времена за губљење.

Да ли верујете да проевропски део опозиције може да се уједини око једног кандидата?

– Није питање да ли ће се ујединити око једног кандидата већ зашто се уједињују око политике прошлости, јер је данас тема евроинтеграција демоде. То је превазиђена политичка идеја у читавој Европи. Потпуно је глупо да ми Срби, као што смо били последњи комунисти и Југословени када се распадала комунистичка Југославија, будемо последњи еврофанатици данас када се ЕУ распада. То је значај председничког кандидата Двери – да донесе политику која је данас актуелна у читавој Европи и свету.

Хоћете да кажете да су ДС и СДС, то јест Шутановац и Тадић, демоде?

– Тако је. И не само они, па СНС је вероватно тренутно највећи еврофанатик у Европи и врхунац тог досовског еврофанатизма. Нема разлике у погледу спољнополитичке оријентације између СНС и ДС.

Сви су „промашили тему“ осим вас?

– Овде се сада поставља питање да ли препознајемо геополитичка кретања у свету. Да ли ћемо наставити погубним путем у ЕУ по сваку цену или ћемо, као што то раде сви европски народи, кренути у правцу алтернативних решења. То је не само брегзит већ и оно што представљају Слободарска партија Аустрије, Национални фронт Француске, Алтернатива за Немачку или Фидес Виктора Орбана… Ево, Орбан је избацио ММФ из Мађарске, све кредите индексиране у страним валутама пребацио је у домаћу да грађани више не би били пљачкани на валутним клаузулама. Увео је министарство за бригу о породици, незапосленост свео на испод 10 одсто. То је закон: мање ММФ, више посла и привредног раста.

Појавила се информација да би упоредо с председничким могли да буду одржани и парламентарни избори. Је ли то реално?

– Вучић се пријатно осећа само у сфери политичког маркетинга и изборних кампања. Он не уме да влада. Постоји још једна значајна мотивација за то што се у врху власти разматрају избори – на тај начин била би распуштена Скупштина, то јест укинут глас опозиције. Данас је Скупштина последње место где може да се чује глас опозиције и директно сучељавање са влашћу.

Кажете да се Вучићу највише допада то стање када је у кампањи, али како онда СНС увек освоји највише гласова? Да ли то значи да се и народу у Србији највише свиђа то стање?

– Не, то значи да ми немамо слободне изборе, медије и да већ пет година водећи политичари из власти нису изашли ни на један телевизијски дуел с представницима опозиције. Кад на то додате изборну крађу, притисак на грађане, упадање по кућама, све оно чиме се СНС бави на терену, онда је регуларност избора озбиљно доведена у питање.

Хоћете да кажете да СНС неким видом насиља остаје на власти?

– Тако је. Разни су видови тог насиља – од медијског до кампањског, где се притиском на грађане и разним врстама уцена тај глас купује.

Шта ви то другачије нудите од власти која, кажете, замајава народ?

– За пет година власти СНС није испунио ниједно предизборно обећање. Данас се у затворима на основу правоснажне пресуде не налази ниједан политичар, тајкун или криминалац који је опљачкао државу. Та прича о борби против криминала и корупције била је обична лаж. Исто тако, обећавали су бољи животни стандард, а онда су смањили плате и пензије. Ми конкретно одговарамо изменама и допунама закона које смо предали у скупштинску процедуру – закон којим се укида закон о привременом начину исплате пензија и пензионерима надокнађује оно што је од њих опљачкано. Такође, другим законом о изменама и допунама Фонда ПИО ми враћамо обавезу да се висина пензија редовно усклађује с висином трошкова живота, односно растом цена. Сматрамо да нам треба министарство за бригу о породици и сет мера који би породицу у нашем друштву вратио на прво место. Ту су и мере како да ограничимо банке које грађанима деру кожу с леђа…

Где бисте нашли новац да вратите дуг пензионерима?

– Додатно бисмо опорезовали све стране банке у Србији, свим тајкунима који нису платили стотине милиона евра пореза наплатили тај дуг. Вратили бисмо царине на увоз стране робе.

Како да вам грађани верују да ћете то урадити? И СНС је, док је био опозиција, најављивао порез на луксуз, да ће тајкуни морати да плате порез…

– СНС је изневерио сва своја предизборна обећања и није нормално да им бирачи више дају поверење. Треба да дају шансу једној новој генерацији српских политичара. Зашто Дверима? Зато што већ 18 година постојимо и никад нисмо изневерили ниједан свој принцип или уверење.

Зашто секирате Мају Гојковић?

– СНС има проблем што је у новом сазиву Скупштине добио озбиљну опозицију, на то не могу да се навикну и увек кад је долазило до инцидената, покретачи су били из редова власти. Власт вређа, клевета и од парламента прави циркус. То раде да би унизили Скупштину, а грађане одвикли од гледања директних ТВ преноса. Они заправо хоће да угасе последње место где може да се чује глас опозиције.

Хоће ли Гојковићева да оде с места председнице Скупштине?

– Све је код СНС глуматање. По узору на највећег глумца новије српске политичке историје Александра Вучића, и Маја Гојковић је почела да се пренемаже и глумата. Или да се стара о раду парламента како је прописано, или да поднесе оставку јер је неспособна и злонамерна.

Шта мислите, хоће ли Вучић подржати Томислава Николића и како бисте оценили његову кандидатуру?

– Томислав Николић је један од неуспешнијих председника јер је функцију шефа државе претворио у функцију слуге председника Владе. То нема никаквог смисла. Он практично ниједан лош закон није вратио у Скупштину на поновно разматрање. Нама не треба председник који ће служити извршној власти.

Вратио је закон о продаји државне имовине на поновно разматрање.

– За пет година вратио је један закон. То ми говори да Николић није радио свој посао већ служио Александру Вучићу. Тврдим да ће се Вучић кандидовати на изборима. Он не може да издржи да се кандидује неко други, а да га он подржава.

Према неким анкетама, ви сте међу најзгоднијим политичарима у парламенту. Прија ли вам и та врста маркетинга?

– Како да вам кажем… Мислим да је кључна лепота у политичким идејама Двери. Да су те идеје будућности и да време Двери тек долази. Видим да грађани на то реагују. Мислим да је народу доста политичара које су гледали протеклих 26 година, чак и физички. Желе да виде неке нове, младе и некомпромитоване људе. Ако ме грађани тако доживљавају, сматрам да сам онда испунио своју мисију. Сада са много више елана желим да их заступам у Скупштини и на председничким изборима.

Вежбате у теретани?

– Не, трудим се да имам основне јутарње телесне вежбе, оне старе из војничких дана, и тиме одржавам кондицију, уз повремене спортске активности, пошто волим да играм кошарку и фудбал. Недавно ме је СОС канал прогласио најбољим фудбалером на једном предизборном политичком турниру у фудбалу. На то сам посебно поносан, јер је то почетак победе над влашћу. Нисам на посебном режиму исхране, већ духовну и физичку линију одржавам хришћанским постом.

Да ли бисте се као Чедомир Јовановић скинули голи до појаса и сликали?

– Не, из простог разлога што никад нисам и нећу учествовати у ријалитијима. Ја сам озбиљан политичар, имам озбиљну политичку идеју и желим озбиљно да представљам своје бираче.

Он се скинуо и полио водом у оквиру хуманитарног изазова.

– Кад немате политику, кад сте поражени с политичким идејама, кад вам је СНС украо политику, онда вам једино преостаје да се поливате водом и тако привучете пажњу.

Значи, нећете да се скидате јер имате своју политику?

– Тако је, желим да привучем пажњу јавности својим политичким ставовима и идејама.

ШТА БИСТЕ ПОЖЕЛЕЛИ ЗА НОВУ ГОДИНУ…

Александру Вучићу

– Породичну срећу

Ивици Дачићу

– Да се мало одмори од политике

Маји Гојковић

– Ако јој је толико тешко на функцији, нека поднесе оставку

Војиславу Шешељу

– Пре свега, добро здравље

Небојши Стефановићу

– Да ухапси макар једног политичара који нас је опљачкао, наравно, под условом да се то на крају заврши правоснажном пресудом и вишегодишњом робијом.