Прочитај ми чланак

Неизвесна америчка ратификација Споразума са Црном Гором о приступању НАТО-у

0

Опозициони Демократски фронт (ДФ) оценио је да је избором Доналда Трампа за председника САД "веома неизвестан" исход америчке ратификације Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у.

crna-gora-nato-400

Та оцена изнесена је у саопштењу о посети функционера ДФ Русији, где су се лидери те коалиције Андрија Мандић и Милан Кнежевић састали са саветником руског председника Владимира Путина, академиком Сергејом Глазевим.

Мандић и Кнежевић су, како се наводи, Глазева упознали са актуелном политичком ситуацијом у Црној Гори, а он им је, према саопштењу, рекао да „ниједан руски државјанин, а камоли представник руске државе“ не стоји иза покушаја терористичког напада на црногорске институције и званичнике на дан парламентарних избора који су одржани ; 16. октобра.

Према оцени ДФ-а, таква уверавања у Русији су „још једна потврда о пројектованој оптужници црногорског режима против Русије, не би ли се убрзала ратификација НАТО протокола (о приступању Црне Горе), чији је исход након победе Доналда Трампа веома неизвестанж).

Спољно-политички одбор америчког Сената ће, према најави, у уторак размотрити Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у. Захтев Сенату упутио је у јуну ове године предсједник САД Барак Обама.

Путнов саветник је, како се наводи, исказао забринутост „због прогона и терора (у Црној Гори) којим су изложени лидери ДФ-а“.

Русија ће, према речима Глазева које су пренесене у саопштењу, „учинити све да допринесе расветљавању такозваног државног удара у Црној Гори“. Глазев је Мандићу и Кнежевићу, такодје, казао да је црногорска власт „донела одлуку“ да односи измедју Русије и Црне Горе „не буду онакви какви су били у прошлости“.

Оценом да су Русија и Црна Гора били „поуздани пријатељи и историјски савезници“, Глазев је, како је пренесено, изразио веровање да ће се „такво природно стање ; поново успоставити“.