Прочитај ми чланак

ИНФОРМЕРБИРО: Док политичари глуме, глумци воде политику

0

На скупу „Култура: основа државног и националног идентитета“, који је организован у Академији (САНУ), министар културе Владан Вукосављевић је истакао да се тренутно ради на културној стратегији, да се припрема закон о позоришту, с прописима из области кинематографије, а посебну пажњу, каже, посветиће неким облицима аматеризма.

nikola-varagic

Никола Варагић

Вукосављевић је додао и да је важно питање кадрова, те да на одговорним местима у институцијама културе треба афирмисати стручне и образоване људе, али да је вишедеценијска пракса афирмисала принцип политичко-партијског кадровања.

„То нигде више него у области културе производи негативне последице“, казао је Вукосављевић.

Међутим, пре него што је министар културе дошао на скуп у САНУ, изабран је нови Управни одбор Народног позоришта у Београду. Нови чланови УО су:  глумац Светислав Гонцић, бивши министар културе Братислав Петковић, правник Ненад Вујић, директорка маркетинга и развоја „Телекома“ Љубинка Зарубица, у име Народног позоришта, оперска певачица Ивана Крстоношић Раковић и балерина Смиљана Стокић, а председник новог УО је писац Александар Гаталица.

Дакле, нови чланови УО су бивши министар у влади СНС, и глумац који је био активан у кампањи за изборе испред владајуће Српске напредне странке, да би после избора Лутрија Србије (под контролом СНС) пустила рекламу у којој глуми поменути глумац, а одмах затим је изабран и у УО Народног позоришта (под контролом СНС).

vladan-vukosavljević-640x499

Mинистар културе Владан Вукосављевић

Исти дан, или само дан након што је министар културе на скупу у Академији изјавио да на одговорним местима у институцијама културе треба афирмисати стручне и образоване људе, али да је вишедеценијска пракса афирмисала принцип политичко-партијског кадровања („То нигде више него у области културе производи негативне последице“), у Суботици је локални одбор Српске напредне странке сменио познатог редитеља Золтана Шифлиша из Савета Фестивала европског филма Палић. Смени се успротивио Томислав Жигманов, одборник у Скупштини Суботице и председник Демократског савеза Хрвата Војводине речима:

„Уколико политичке снаге буду градиле кадровску политику у подручју културе на начин привржености и лојалности, онда ћемо имати ситуацију која је била на делу за време Информбироа“. Одборници Српске напредне странке су узвратили увредама и претњама на рачун Жигманова.

А да нисмо далеко од времена Информербироа и Голог отока, показује и снимак са последње седнице Административног одбора Народне скупштине Р. Србије, на којој председник тог одбора скупштине, члан владајуће СНС, док је изрицао казне посланицима опозиције, није дозволио посланицима опозиције да говоре, чак и када су се позивали на пословник.

Док политичари глуме, глумци воде политику

У претходном тексту (Информербиро) писао сам о томе како владајућа СНС у пракси примењује принцип политичко-партијског кадровања у институцијама културе, док се министар културе у теорији залаже да на одговорним местима у институцијама културе треба афирмисати стручне и образоване људе.

Исто тако су радили и сви претходни министри културе, тј. свака влада Србије, тј. свака владајућа странка. СНС сада смењује кадрове које је запослила ДС. И тако у круг.

Да ли може да се изађе из тог круга?

Недавно је 100 јавних личности упутило молбу Заштитнику грађана да се кандидује за председника Србије. Међу потписницима, колико сам видео, највише је људи из света културе, и то из позоришта и филма. Ако се њихов кандидат кандидује и победи на изборима, да ли ће они заузети места која су до сада заузимали људи из СНС? Да ли ће, ако они дођу на власт, бити посла у неком позоришту или филму или серији за Светислава Гонцића?

Дакле, зашто су глумцима и редитељима и свима осталима који раде у култури потребне странке и политичари да би се договорили како да се расподели буџет за филмове, ко је међу њима најбољи за неку функцију у позоришту, музеју, галерији, филхармонији и било којој другој институцији културе? Какву публику они траже преко таблоида? Зашто се не уједине против свих странака и свих таблоида и свих ријалити телевизија? Уједињени имају снагу да мењају законе.

Сада се политичари баве глумом, а глумци се баве политиком. Због тога немамо културну политику.

Департизацију у институцијама културе могу да спроведу само они који раде у култури. Нико други уместо њих то не може да уради. Исто важи за правосуђе, полицију, привредну комору, комору адвоката, итд. Почнимо са културом. После културе, до сличног процеса може да дође у спорту – изборе у ОКС и савезима оставити спортистима. Затим у науци. И тако редом.

Ред би био да се почне са културом. Људи који раде у култури морају да предводе, да дају пример, да покажу да је то могуће. За стање у култури одговорност морају да преузму они који раде у култури. Ако људи који раде у култури нису у стању да развију културу дијалога, ако и они краду, варају и запошљавају на исти начин на који то раде политичари, онда су заслужили да се и за их нађу посланичка места у (оваквој, некултурној) Скупштини Србије.